Умуват по кое трасе да се стига до бъдещия граничен пункт Струмяни-Берово, питат и местните хора

Умуват по кое трасе да се стига до бъдещия граничен пункт Струмяни-Берово, питат и местните хора

Бъдещето на новия граничен пункт, който ще свърже нашата община Струмяни със северномакедонската Берово, ще е в дневния ред на общественото обсъждане на 22 април. В общинския център ще се дискутира концепцията за „Подпомагане и разширяване на транспортната свързаност с Република Северна Македония". Водещ партньор е Агенция „Пътна инфраструктура". Срещата се организира от Областен информационен център – Благоевград във връзка с процедурата за кандидатстване по Приоритет 2 на Програма „Развитие на регионите" 2021-2027. Дискусията започва в 11:00 часа в Народно читалище „Будител-1997" в село Струмяни.

АПИ участва в концепцията с проект за доизграждане на отсечката до бъдещия ГКПП „Клепало" и основен ремонт на част от път III-1008 Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Северна Македония. Разработени са два варианта на трасе. Единият предвижда изграждането на около 8,5 км от път III-1008 в участък, започващ приблизително преди отклонението за с. Колибите до бъдещия ГКПП „Клепало", както и основен ремонт на 2,3 км от третокласното трасе в участъци при селата Раздол и Клепало. Във втория вариант е заложено строителство на нова отсечка с приблизителна дължина 10 км от път III-1008 в участък, започващ приблизително преди отклонението за с. Колибите, който завършва до бъдещия ГКПП „Клепало", като се реконструира 305 метра от съществуващия път III-1008.

С реализацията на проекта ще се модернизира републиканската пътна мрежа в област Благоевград и ще се повиши безопасността на движение. Ще се подобри транспортната мобилност на територията на Югозападен регион и трансграничната свързаност на България с Република Северна Македония, ще се осигури по-добър достъп на хора и стоки до единния европейски пазар, ще се стимулира развитието на туризма и инвестициите в региона.

Общата индикативна стойност на концепцията е 72 041 471 лв. с ДДС. С реализацията ѝ значително ще се подобри и модернизира републиканската пътна мрежа на територията на област Благоевград.

До 30 април всички граждани могат да се запознаят с концепцията и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на широка обществена подкрепа е едно от задължителните условия тя да бъде одобрена за финансиране.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини