Югозападният университет посрещна директори на български училища в Украйна и Молдова

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

Днес в Университетския център „Бачиново“ на Югозападния университет стартира тридневен семинар за 52-ма директори и учители в средни общообразователни училища в Украйна и Молдова, в които се изучава български език. Събитието, което премина под надслов „Югозападният университет „Неофит Рилски“ – интелектуална ковачница на българския Югозапад“, е първо по рода си в страната и е организирано по програма Еразъм 2023-1-BG01-KA131-HED-000119904 съвместно с Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ).

Семинарът бе открит от директора на дирекция „Научни и образователни програми“ проф. д-р Иванка Станкова, която поздрави участниците и не скри вълнението си от предстоящата среща. Приветствие отправи и председателят на ИАБЧ г-жа Райна Манджукова, която сподели, че организирането на това събитие е нейна сбъдната мечта.

Първият ден на семинара започна с представянето на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ от заместник-декана на Филологическия факултет доц. д-р Гергана Падарева-Илиева. Изключително интересна за присъстващите бе и лекцията на проф. д-р Стилиян Стоянов, който постави акцент върху темата за обучението по български език и българска литература зад граница. Срещата завърши с посещение на Регионалния исторически музей в Благоевград .

По време на втория ден от семинара гостите бяха приветствани от ректора на Югозападния университет проф. д-р Николай Марин.

„Нашето сътрудничество не се нуждае от излишни коментари – вие сте най-добрите посланици на България. Посланици не по професия, а посланици по душа“, каза в емоционалното си слово той. В знак на благодарност и уважение гостите му поднесоха подарък със символично послание.

В рамките на семинара участниците се запознаха със структурата на Югозападния университет и възможностите, които предлага за кандидатстване и обучение на лица от български произход, живеещи в чужбина. Към богатата програма от дейности бяха прибавени и посещения на Спортния комплекс, Университетската библиотека, STEM центровете и лабораториите на университета.

В третия ден от конференцията участниците ще се включат в предварително организирана културна програма.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини