Математици и медици ловят в Пиринско епидемии в зародиш

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дигитална платформа ще лови епидемии в зародиш в Пиринско. Тя ще се захранва с информация в реално време и с нейна помощ ще се прогнозира рискът от епидемии. Ще помага и за предотвратяване на пандемия при различни заболявания. Проектът, който е пилотен за страната ни, се разработва от МБАЛ-Благоевград и Института по математика и информатика към БАН. Очаква се одобрението му от Министерството на иновациите и растежа. Той ще се реализира от екип учени и лекари.

„Ще използваме модели, подобни на тези по време на ковид пандемията. На 10-дневни или 15-дневни данни, получени от лекарите, ние ще да направим научно предсказване за месеци напред какво ще се случи с дадено заболяване като динамика и развитие“, заяви математикът професор Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН. Първоначално платформата ще е за респираторни заболявания като грип, коклюш, морбили. Ще се дават препоръки на медиците за очакваните нива на развитие на болестта, кога ще е нейният пик. Това ще е полезна информация и за местната, и за държавната власт, за да са наясно дали се налага да предприемат някакви мерки за ограничаването на заболяването. Математиците ще получават тази информация от МБАЛ-Благоевград и Регионалната здравна инспекция, където пък идва пълната информация от целия Пирински край. 

"Първоначално платформата ще е за инфекциозни заболявания и ще се надгражда и за други болести. Поради няколко причини е избран Благоевград - географското положение, втората по територия област в страната. Ако има ново заболяване, то много логично е то да започне оттук. Спомняте си, че първият случай на ковид в България бе на англичанин в Банско. Тук минава голям поток туристи, минава и основен европейски транспортен коридор“, сподели изпълнителният директор на благоевградската болница д-р Димитър Димитров. Той уточни, че ще бъде избрана и фирма в региона, като медици ще следят здравословното състояние на нейните служители в работна среда, а данните ще се ползват от дигиталната платформа.

Захранването й ще бъде чрез информационното звено на МБАЛ-Благоевград, а второто звено за данни ще е РЗИ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини