Белмондо: За мен доводите на сърцето са по-важни от доводите на разума

Жан-Пол Белмондо
Жан-Пол Белмондо

Жан-Пол Белмондо е сред титаните на френското и световното кино през втората половина на миналия век. Ражда се на днешната дата през 1933 година в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. Не се представял добре в училище, а се занимавал главно с бокс и футбол. Родителите му се развеждат, а неговата мечта е да стане актьор. Такъв шанс дава Париж – един от градовете на киното в онези години. Жан се възползва от това, като записва да учи драматично изкуство в парижката Консерватория. Няколко години по-късно е готов за бъдещи успехи.

Още не е навършил 27 години, когато Жан-Люк Годар му поверява главна роля във филма „До последен дъх“. Справя се добре и поканите за участие в други филми не закъсняват. След това играе във философски филм и в едно криминале. С филма си „Човекът от Рио” той преминава в сферата на по-комерсиалните филми.

Голяма част от кариерата му минава в съперничевство с друга звезда на френското кино – Ален Делон. Двамата правят заедно два филма - „Борсалино” /1970 г./ и „Бащи трепачи” /1998 г./.

До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които, за разлика от много свои колеги, почти винаги изпълнява сам. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор. С напредването на възрастта Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното. Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра в богатата си филмова и театрална кариера. Той си отива от този свят на 6 септември миналата година.

Ето негови интересни мисли за жените и живота:

Изкушение - това е дух, който вдишаш дотогава, докато не искаш да имаш целия флакон.

Жена, която се предава твърде бързо, след това организира съпротива по метода на диверсията.

Жената е единственият подарък, който се опакова сам.

Жена, която е на тридесет, се намира в своята най-добра форма, но мъж, който е на тридесет, е твърде стар, за да го разбере.

Повече няма да се върна нито в киното, нито в театъра. Сега главният ми проект е да не правя нищо и да се наслаждавам на живота.

Аз живея в настоящия момент. И той е прекрасен.

Спортът много добре помага да се избавиш от всички вредни навици.

Дамата е жена, която знае, това, което тя не трябва да знае, въпреки че го знае.

Трябва да вървиш по своят път. Не мисли за никого. Прави това, което искаш. Всеки играе посвоему.

Когато първо стъпих на сцената, аз много се съмнявах. Аз се съмнявах, когато се снимах в своя първи филм. Но винаги трябва да вървиш напред, проявявайки смелост, която не изключва съмнения.

Мисля, че всеки е призван да се занимава с едно нещо на Земята.

За мен доводите на сърцето са по-важни от доводите на разума.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини