Лидерът на КНСБ в Благоевград: Ще изискаме проверки във фирми, които плащат предимно минимални заплати

Снимка: КНСБ
Снимка: КНСБ

Синдикалното движение трябва да се стимулира. Ако няма синдикати, няма как да има колективни договори. Това каза в Благоевград президентът на КНСБ Пламен Димитров, където днес част от ръководството на конфедерацията провежда срещи с представители на бизнеса и местната власт в рамките на националната кампания „По-високи доходи с твоя синдикат”.

„С настоящата национална кампания добронамерено информираме работодателите. Действията, като това в частна фирма да няма синдикат, трябва да приключат, ако не иска някой да влезе в затвора. Много от тези, които плащат предимно минимална заплата, е вероятно да влязат в черния списък на КНСБ, ние ще изготвим такъв“, посочи той.

В област Благоевград близо 89 000 души са наети по трудови отношения, като от тях 26 600 работят на минимална заплата, което са почти 34%, сочат данни на НСИ.

„Това означава, че една трета от наетите са на минимална заплата и то основно в частния сектор”, посочи президентът на КНСБ. Средната заплата в региона за миналата година е 1148 лева.

От думите му стана ясно, че посочените величини са знак, че сивата икономика е широко разпространена в Благоевградско. „Не е новина, но е подкрепено с числа, никой до момента не е започнал да гледа сериозно на тези факти. Въпросните 34%, за които споменах, в национален мащаб са малко под 20 на сто. Очевидно нещо не е наред, има изключително огромен сив сектор“, подчерта още той.

Димитров допълни още, че във фирмите, в които се плащат основно минимални работни заплати, КНСБ ще изиска чести проверки от страна на Инспекцията по труда и допълни, че целта е да се изясни къде е истината.

„За нас в тази кампания е много важно да успеем да получим съмишленици сред по-широк кръг в обществото. За 11-та година правим кампанията в училищата „Моето първо работно място“. Едно от важните неща, които опитваме да кажем на учениците, е да изискат да имат трудов договор, когато започват да работят и той да не е на минимална работна запалата“, обясни още президентът на конфедерацията.

От думите на Димитров стана ясно, че сред целите на националната кампания е КНСБ да изиска институции да са по-адекватни към това, което се случва.

„Всички виждаме как около нас никнат хазартни заведения, а въпросите свързани с тях се поставят доста свенливо от депутати и тези, които управляват. Знаем, че хазартните заведения са свързани с фирмите за бързи кредити, а все повече работници затъват в хазартния бизнес, широко рекламиран в медиите“, коментира Пламен Димитров и допълни: „В последната година-две все по-често чуваме работниците да искат да им се плаща в брой, защото иначе следва запор на заплатата им“. От думите му стана ясно, че сивата икономика у нас по отношение на оборотите възлиза на около 40-45 млрд. лева. „Тя плаща изборите, плаща незаконните заплати в джоба, тя минимизира правата на работниците. Имаме намерение да вкараме поне един работодател в затвора, търсим кандидати, тези, които са най-агресивните и безпардонно нарушават правата на своите работници и нелоялно конкурират всички останали, които се мъчат да стоят на светло“.

Димитров посети информационния център на открито в центъра на Благоевград, на който гражданите могат през целия ден да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини