Франсис Копола: Приятелството е всичко - повече от таланта и правителството, почти наравно със семейството

Франсис Копола
Франсис Копола

Франсис Форд Копола е познат в целия свят с филмите, направени под неговата ржисура или по негов сценарий. Но става световноизвестен най-вече с трилогията „Кръстникът”, както и с епичната сага за войната във Виетнам – „Апокалипсис сега”. Роден е на днешната дата през 1939 година в детройт, САЩ. 

Режисьорския си потенциал роденият на днешната дата през 1939 година творец разкрива на всички с „Кръстникът” /1972 г./. Филмът направи революция в създаването на филми в гангстерски жанр, печели похвала от критиката и от публиката, преди да спечели три награди Оскар, сред които и за най-добър филм. Тогава е и първата му номинация за най-добър режисьор. Копола не спира и продължава с „Кръстникът II” през 1974 г., който става първото продължение на филм, което печели Оскар за най-добър филм.. Силно почитан от критиците, той му донася още три награди Оскар – най-добър сценарий, най-добър режисьор и най-добър филм. Филмовата лента „Разговорът”, който той режисира, продуцира и пише, е издаден през същата година и филмът печели Златната палма през 1974 на престижния филмов фестивал в Кан. Следващият му филм е „Апокалипсис сега” (1979). Филмът е изключително популярен със своята жизненост и рязкото представяне на войната във Виетнам. Той печелиЗлатната палма на филмовия фестивал в кан.

Начинанията на Копола през 80-те и 90-те години са били критично похвални, но въпреки това той не постига съвсем същия търговски успех както с филмите си от 70-те години.. Неговите най-известните филми от началото на 1980-те години са драмите „Аутсайдерите” и „Рибка боец“ (Rumble Fish) (и двата 1983), престъпната драма The Cotton Club (1984), както и филмът на ужасите "Дракула” на Брам Стокър (1992).

Ето някои цитати от Копола и от филма му „Кръстникът”:

Всичко, построено в голям мащаб или с интензивна страст, кани хаоса.

Изкуството зависи от късмета и таланта.

Винаги съм намирал филмовият свят за неприятен. Всичко се върти около графика и това никога не ме грабна.

Свързвам филмовата си кариера повече с това да бъда нещастен и уплашен или пък под обстрел, отколкото с нещо приятно.

Успях твърде млад, защото бях много ентусиазиран и работех много упорито за това.

Не мисля, че има някой артист от какъвто и да е калибър, който да не се двоуми относно това, което прави.

Мисля, че исках да съм сценарист, защото обичам историите, както и да ги разказвам.

Бях такова дете, което имаше някои таланти и способности, но това така и не се прояви в училище.

Слушайте, ако съм научил едно нещо със сигурност в този бизнес, това е, че не знам нищо за човешката природа.

Дон Корлеоне: Ще му направя предложение на което не може да откаже.

Дон Корлеоне: Отделяш ли време за семейството си ? Добре. Защото мъж, който не отделя време за семейството си, никога не може да бъде истински мъж.

Майкъл Корлеоне: [говорейки на Карло] Само не ми казвай че си невинен.
Защото това е обида за интелекта ми и ме ядосва много.

Дон Корлеоне: Прекарах целия си живот опитвайки се да не бъда лекомислен.
Жените и децата могат да бъдат невнимателни. Но не и мъжа.

Тогава казах на жена ми: Правда ще има само при Дон Корлеоне.

Някой ден, дано не се наложи, може да ми потрябваш за услуга.

— Ти си го заплашил!
— Просто му направих предложение, на което той не можеше да откаже.

Дръж приятелите си близо, но дръж враговете си още по-близо.

Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено.

Всичко е лично, и най-малкото нещо. Всички лайна, които сервират на човек всеки ден, през целия живот, са личен въпрос. Наричат го бизнес. Добре. Но то е дяволски лично.

Има неща, които трябва да се направят и човек ги прави, но никога не говори за тях. Не се опитва да ги оправдава. Те не могат да бъдат оправдани. Човек просто ги прави.

Oбществото налага обиди, които трябва да се понасят, и единственото успокоение беше, че и най-слабият, ако си отваря очите, може да отмъсти и на най-силния.

Приятелството е всичко. Приятелството е повече от таланта. Повече от правителството. То е почти наравно със семейството.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини