Унгарец осигурява безплатни почивки на онкологично болни хора

Снимка: Община Бургас, архив
Снимка: Община Бургас, архив

Инициатива в Унгария осигурява безплатни почивки на хора с онкологични заболявания, информира NOVA.

Болестите струват пари, както разбира и унгарката Марика Туш. Преди години тя е диагностицирана с рак на гърдата. Заболяването натоварва не само здравето ѝ, но и семейния бюджет. Оставали са малко средства за луксозни неща като пътувания. Благодарение на една унгарска инициатива обаче, Марика вече може да отиде на почивка. Тя пътува със семейството си до езеро, което се намира на около 70 км от родния ѝ град Мишколц. Дестинацията не е толкова далеч от дома ѝ, но пък това преживяване е достатъчно, за да избяга Марика поне за кратко от проблемите си.

Благодарение на инициативата „Цайтхаус”,  на семейството не се налага да плаща за настаняване.

Семейството на Золтан Стогичас от миналата година отдава ваканционния си дом под наем. Малко след като започнали, семейството било попитано дали би желало да отдава къщата за благотворителни цели.

„Веднага казахме „да”. От една страна, можем да си позволим да помагаме на хората. И от друга, винаги е приятно да видиш, че носиш радост на другите - особено на тези, които се нуждаят от нея”, споделя Золтан.

Всичко това е организирано от унгарец, който вече не живее в родината си, а в Нова Зеландия. Тамаш Дравай за първи път чува за проектите за почивки за болни хора в своя квартал в Нова Зеландия. Дравай дълго време мислил за подобен проект в родната си Унгария. Когато баща му умира от хронично заболяване, идеята се превръща в реалност.

За по-малко от година „Цайтхаус” вече е осигурил 170 нощувки за болни хора, които се нуждаят от почивка.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини