24 жандармеристи ще пазят Банско през зимния сезон

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

24 жандармеристи, 40 полицаи и три КПП–та ще се грижат за спазването на обществения ред и сигурността на жителите и туристите в Банско. Това стана ясно на среща на местната власт в града под Тодорка с представители на британското посолство у нас. 

За първи път 40 полицейски служители ще бъдат командировани в зимния курорт през активния туристически сезон, униформени ще има и на трите контролно-пропускателни пункта на входно-изходните артерии на града. Ще има и по една патрулна двойка полицаи от Гърция и Румъния.

Контролните пунктове ще заработят следващия понеделник, а дежурствата ще се изпълняват от жандармеристи в 24-часов режим на работа.

От община Банско признаах, че търсят начини за събиране на данъци от британски граждани, които имат апартаменти в зимния курорт, но са с адресан регистрация във Великобритания. Това е проблем, тъй като не могат да бъдат открити с уведомления за дължимите налози. Теодора Манева, вицеконсул на британското посолство, обяви след срещата с кмета Георги Икономов, че в духа на диалог и конструктивност е предложен вариант за решаване на проблема. Представителите на британската общност са съдействали на общинското ръководство с  информация за публичен информационен сайт, на който да бъдат откривани британските граждани, които имат имоти в Банско и не са плащали данъци. 

Друг проблем, свързан с гостуването на англичани в Банско, е нерегламентираното ползване на имоти. Става въпрос за извършване на туристическа дейност, без да са спазени законовите изисквания. Често британци преотдават под наем на свои сънародници купени или наети от самите тях къщи и апартаменти, осъществяват туристическа дейност, а не плащат данък и други лицензионни такси. Така на практика се получава, че те работят в сивия сектор.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини