Българско сдружение спечели престижна международна награда на Н.В. Краля на Йордания

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

В навечерието на своята шестнадесетата годишнина сдружение „Мостове" спечели първата награда в конкурса на Н.В. Краля на Йордания Абдула II по повод ООН Световната седмица на междурелигиозната хармония и толерантност. В съревнование с над 1180 събития от цял свят, проведени в рамките на седмицата, спектакълът „Gift of LOVE" беше отличен като най-добър пример за междурелигиозно обединение. Това е първият път, в който България печели тази награда.

От 2012 година сдружение „Мостове" организира различни събития и инициативи по повод с ООН Седмицата на междурелигиозната хармония и толерантност. Тяхната цел е да създават поредния „мост", който свързва хора, институции, духовни послания, религии и гледни точки.  

Тази година на 9 февруари, сдружението организира спектакъла „Gift of LOVE" в Епископската базилика на град Пловдив с финансовата подкрепа и партньорство на посолството на Република Австрия, под патронажа на Н.П. посланик Андреа Икич-Бьом. Именно той бива отличен от журито като най-достойният пример за събитие, обединяващо млади хора от различни религии около изкуството и общочовешките ценности.

Идеята за установяване на „Световна седмица на междурелигиозната хармония" е предложена пред Общото събрание на ООН през септември 2010 г. от Н.В. Краля на Йордания – Абдула II. На 1 Февруари 2011г. ООН стартира първата Световна седмица посветена на хармоничните междурелигиозни отношения (World Interfaith Harmony Week), с многобройни инициативи и събития в различни части на света. Генералната Асамблея на ООН решава всяка година първата седмица на февруари да се посвети на разпространение на посланието за хармонични междурелигиозни отношения и добрата воля сред църквите, синагогите, джамиите, храмовете и всички други богослужебни места, основани на любовта към Бог и любовта към ближния или на любовта към далечния. Седмицата за религиозна хармония и толерантност цели да бъде платформа за диалог и да ангажира обществеността от различни религии в общи действия и диалог, които да изведат на преден план общите човешки ценности.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини