Пивоварните в страната с 57 милиона лева капиталови инвестиции през 2023 г.

Снимка: Съюз на пивоварите
Снимка: Съюз на пивоварите

57 милиона лева капиталови инвестиции в икономически дейности за 2023 г. отчетоха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на годишното си общо събрание. От тях над 20 милиона са в дълготрайни материални активи за зелени иновации като фотоволтаични мощности, доизграждане на биоанаеробни инсталации, закупуване на хибридни автомобили, обновяване на машини, хладилни витрини, наливни инсталции и други апарати с оптимален енергиен клас.

Към капиталовите вложения се добавят социалните инвестиции за развитието на човешките ресурси, проектите с принос към общността, екологичните инициативи, кампаниите за отговорна консумация, заедно с информационно-образователните и превантивните програми надхвърлят 5.5 млн. лева.

За Съюза на пивоварите през 2024 г. устойчивото реализиране на политиките и практиките за екологична отговорност продължават. Основният фокус тази година е върху въвеждането на депозитната система в страната. Процесите по реализирането на този мащабен проект набират все по-голяма скорост. Освен това всички пивоварни продължават да инвестират в нови решения, свързани с олекотяване на бутилките, пълна рециклируемост на материалите на опаковките, нови разфасовки в кенове и др. Сред амбалажа стъклените бутилки имат дял от 21%, пластмасовите са 48 на сто, кеновете – 26% и кеговете – 5%.  Видимо продължава тенденцията за намаляване на дела на  пластмасовите бутилки и увеличаване на дела на кеновете.

"Работната група на Министерството на околната среда и водите, на която заедно с други организации Съюзът на пивоварите също е член, вече е уточнила най-важните параметри за  въвеждането на бъдещата депозитна система в страната", съобщи Ивана Радомирова – изпълнителен директор на СПБ. Тя допълни, че е започнала и работата по законодателството. По думите ѝ очакванията са този активен подход и партньорско взаимодействие между министерството и отговорните бизнес асоциации да продължат. 

Едновременно с това започва проучване на логистичната и функционална структура на депозитна система за опаковки от напитки. Изследването ще очертае също така стъпките и сроковете за нейното въвеждане. Общата  амбициозна цел е до края на тази година да бъде приета законова рамка за депозитната система

По данни на Агенция „Митници“ към 31 декември миналата година у нас са регистрирани 40 пивоварни предприятия. От тях големите компании са три, малките и средни пивоварни са 6, а останалите 31 са микропредприятия. Членовете на Съюза на пивоварите произвеждат 99% от бирата в България и общо имат  пазарен дял от близо 95%. За отчетения годишен период се наблюдава 3% спад в продажбите на бира в сравнение с 2022 г. През 2023-та са продадени общо 507 милиона литра пиво. Това означава, че средно в страната ежедневно се купуват по 1 390 000 литра от пенливата напитка. Седем нови бири са добавени към основното продуктово портфолио на компаниите от Съюза. Между тях са и модерните сред потребителите стилове ИПА и стаут.

През 2023 г. продължават новъведенията и за оптимизиране на разходите за вода и енергия в пивопроизводството. С 28-30% са намалени производствените емисии от въглероден диоксид (СО2) в сравнение с 2020-та.

Бирената индустрия у нас осигурява работна заетост за близо 25 000 души. От тях 2100 или 9 на сто са директно заетите в пивоварната промишленост и 9% – по веригата на производство на земеделските суровини. По данни на НОИ към септември 2023 г. средният осигурителен доход (СОД) в пивоварната промишленост е 2210 лв., като по този показател отново е в първите десет бранша с най-високи заплати.

На годишната си среща СПБ отчетоха и сериозния принос на българските учени за развитието на пивоварната наука. През последните 2 години са осъществени 6 нови изследвания и научни задачи. Те включват разработване на нов микробиологичен метод за контрол на микроорганизмите в бирата, решения за повишаване на антиоксидантите и витамините в пивото, актуално изследване за В-витамините в бирата и обзорни научни доклади за функционалните ефекти на пивото. Стотиците международни научни изследвания за ефекта от умерената консумация на бира, както и силното развитие на асортиментите на  безалкохолните и нискоалкохолни бири вече ясно показват, че пивото може да бъде част от балансирания начин на живот.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини