Хоротека с кауза! Събраха над 7600 лева за ремонта на възрожденската църква в с. Бистрица

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Стотици благоевградчани се обединиха за възстановяването на църквата "Свети Великомъченик Георги" в село Бистрица, над 7000 лв. събра благотворителната хоротека „Ръка за ръка“. Точната сума е 7610 лева. Това е резултатът от музикалното благотворително събитие на площад Македония". Стотици жители и гости на областния център подкрепиха благородната кауза, която се проведе с подкрепата на Община Благоевград.

Повече от два часа ФФ „Ритмика“ и приятели пяха и танцуваха под открито небе, а любителите на народното творчество изпълниха площадното пространство и се хванаха ръка за ръка, извивайки дълги и пъстри хора.

Участие взеха талантливите деца на града от различни танцови, певчевски и музикални състави. Специално за инициативата пристигнаха участници от Дупница, Петрич, Кочериново и Рила. На сцената се качиха и някои от най-обичаните изпълнители на песни.  

Храмът в село Бистрица е най-голямата възрожденска църква в община Благоевград и спешно се нуждае от ремонт. Построен е през 1880 година, а шест години по-късно е изографисан с труда и даренията на местното население. Преди няколко години се поправи покривът, който течеше. Точно тези течове обаче са съсипали стенописите в църквата и мазилката на много места е рухнала, а на други места е готова да падне.

От години и подпочвени води вкарват влага в храма, а това унищожава ценните стенописи. Стените са напукани от водата.

За да не се загуби този ценен църковен и културен паметник, църковното настоятелство инициира дарителска кампания за набиране на средства за спешния ремонт и реставрация на храма. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини