Драстичен скок на цената на тока с над 20% може да има през лятото

Снимка: istok
Снимка: istok

Риск от драстичен скок в цената на тока през лятото. За това предупредиха от енергийния регулатор и ресорното министерство. Причината е липса на средства в огромни размери във Фонда за сигурност на електроенергийната система, непосредствено преди излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток, информира NOVA.

Недостигът на средства може да доведе до скок в цените с около 20% или 3 стотинки отгоре на киловатчас за всеки абонат под формата на такса „задължение към обществото”, според председателя на парламентарната комисия по енергетика.

Дупката във Фонда за сигурност на електроенергийната система е в размер на 1 милиард лева. От ръководството му признаха, че през последните месеци са изплащали едва 75% от обещаните компенсации за бизнеса поради липсата на средства. През последните 2 години голяма част от парите във Фонда бяха използвани за компенсации за бизнеса поради завишените цени на природния газ и тока в резултат на войната в Украйна.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини