Хиляди хора - деца и възрастни, катерят връх Шипка, за да почетат делото на освободителите на България

Фото: Стопкадър, NOVA
Фото: Стопкадър, NOVA

Хиляди хора се събират на връх Шипка, за да се преклонят пред делото на освободителите на България на националния ни празник 3 март. Сред тях са и 40 деца от Петрич, който от вчера пътуват, за да са на историческото място навръх празничния ден. 

Представители на патриотични клубове отдават почит към героите, облечени в униформи на опълченци. Те показват реплики на Самарското знаме, на 4-та Опълченска дружина, оръжия...

Пред NOVA историкът Пламен Павлов коментира, че през 1878 г. духът на българите е бил много по-свободен, отколкото е днес. „Ние скъсваме с едно 5-вековно робство, както му казват нашите прадеди. Неслучайно и за Ботев, и за Левски, и за Раковски, и за Вазов - става дума за робия, тоест за неравноправие”, заяви историкът.

Той добави, че 3 март е изключително важна дата, една от най-знаковите в хилядолетната ни история, която не бива да се отрича като важен маркер в цялото ни развитие като народ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини