Дискутираха в ЮЗУ ролята на регионите за бъдещето на Европа

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе среща дискусия на тема „Ролята на регионите за бъдещето на ЕС. Трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа между държави членки и страни, кандидати за членство в ЕС“. Събитието е съвместна инициатива с посолството на Федерална република Германия и Фондация „Конрад Аденауер“, а целта му е активно включване на студентите по актуални и значими обществено-политически теми.

Официални гости бяха директорът на Фондация „Конрад Аденауер” България г-н Норберт Бекман-Диркес, г-н Димитър Станишев – служител в политическия отдел на посолството на Федерална република Германия, г-н Мартин Стоянов – изпълнителен директор на „РЕСЕКО България“, г-жа Мария Чакърова – научен сътрудник във Фондация „Конрад Аденауер“ и г-жа Симона Николова – експерт в „РЕСЕКО България“ и студент в специалност „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Срещата беше открита от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Николай Марин. В приветственото си слово той подчерта, че дейността на  Фондация „Конрад Аденауер” дава своя изключителен принос за укрепването на демокрацията, за развитието на студентската общност в България и подкрепата за младите хора като цяло.

С приветствени думи към участниците във форума се обърна и г-н Норберт Бекман-Диркес. В рамките на дискусията със студентите той разказа повече за историята и целите на фондацията, за стипендиантските програми и различните инициативи, които организира.

По време на срещата  беше поставен акцент върху предизвикателствата и перспективите пред трансграничното сътрудничество и геополитическата стабилност в региона. Обсъдени бяха важни въпроси като значението и ролята на гражданското общество и младото поколение в развитието на обществените процеси, ролята на България в процеса на интеграция на държавите от Западните Балкани и позицията на Германия спрямо тези процеси. Интерес сред студентите предизвикаха и темите за енергийната сигурност в региона и в Европа, както и незаконната миграция и предизвикателствата, които тя създава пред европейските общества. 

Дискусията приключи с обещание за нови срещи и бъдещо ползотворно сътрудничество.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини