Как да познаем свинското месо? Бледото е прясно, ярко червеното - боядисано
![Снимка: pixabay.com](https://ilindenpres.bg/upload/news/36750/1c4df2a374da01ecfe5161efe20194fe.jpg)
Прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин. Логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо. Това разкри д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" при БАБХ, пред БНТ.
"Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания", допълни той. "Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт", заяви д-р Любомир Кулински.
Той поясни, че свинското месо в България пристига от страни членки на ЕС - Полша, Румъния, Испания.
"Проблем е, че свинското месо не е българско, както и говеждото. Българското пилешко месо задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар, дори има износ в утвърдени държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.
Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%. Контролът в кланиците е ежедневен, следи се за хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция, много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден", каза още д-р Любомир Кулински.
![Алпинистът Христо Проданов - да докоснеш небето Алпинистът Христо Проданов - да докоснеш небето](https://ilindenpres.bg/upload/news/36749/thumbM_1f63cc5e59e02d24435bc98133ece06a.jpg)
Алпинистът Христо Проданов - да докоснеш небето
![Само 30% от свинското месо на родния пазар е българско Само 30% от свинското месо на родния пазар е българско](https://ilindenpres.bg/upload/news/36751/thumbM_4b887262fc8bd255f7c0680735d42ecf.jpg)