Как да познаем свинското месо? Бледото е прясно, ярко червеното - боядисано

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин. Логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо. Това разкри д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" при БАБХ, пред БНТ.

"Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания", допълни той. "Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт", заяви д-р Любомир Кулински.

Той поясни, че свинското месо в България пристига от страни членки на ЕС - Полша, Румъния, Испания.

"Проблем е, че свинското месо не е българско, както и говеждото. Българското пилешко месо задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар, дори има износ в утвърдени държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.

Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%. Контролът в кланиците е ежедневен, следи се за хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция, много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден", каза още д-р Любомир Кулински.


Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини