Само 30% от свинското месо на родния пазар е българско

От години най-консумираното у нас месо е свинското. След него българите нареждат пилешкото, рибата, телешкото, по празници предимството е за агнешкото месо. По-големият проблем обаче е, че преобладаваща част от най-използваните меса у нас са внос. Данни на Федерацията на месопреработвателите показват, че близо 60% от свинското и 80% от говеждото месо на пазара у нас не е родно производство.
Едва една трета от свинското месо в България е родно производство, това поне показва статистиката. По-голяма част от месото, което отива за колбаси, е вносно, а много малка част от него, която може да достигне директно до потребителя и гарантирано е прясно, се намира единствено в магазините на производителите.
Малкото останали български свинеферми след африканската чума не успяват да осигурят необходимите количества за родния пазар на месо.

Как да познаем свинското месо? Бледото е прясно, ярко червеното - боядисано
