Само 30% от свинското месо на родния пазар е българско

Снимка: Илинден Прес
Снимка: Илинден Прес

От години най-консумираното у нас месо е свинското. След него българите нареждат пилешкото, рибата, телешкото, по празници предимството е за агнешкото месо. По-големият проблем обаче е, че преобладаваща част от най-използваните меса у нас са внос. Данни на Федерацията на месопреработвателите показват, че близо 60% от свинското и 80% от говеждото месо на пазара у нас не е родно производство.

Едва една трета от свинското месо в България е родно производство, това поне показва статистиката. По-голяма част от месото, което отива за колбаси, е вносно, а много малка част от него, която може да достигне директно до потребителя и гарантирано е прясно, се намира единствено в магазините на производителите.

Малкото останали български свинеферми след африканската чума не успяват да осигурят необходимите количества за родния пазар на месо.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини