Готвена промяна в управлението на банята разтревожи жителите на Добринище

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Обществената минерална баня в град Добринище да се управлява от общинско предприятие. Това е предложение на кмета на община Банско Стойчо Баненски, което трябва да се разгледа на сесията този петък, 16 февруари. До момента къпалнята е била под опеката на кмета на Добринище, който е вземал решенията, свързани с кадрите и поддръжката. Това накара жителите на курорта да започнат събирането на подписка, за да си остане хигиенната баня под управлението на местния градоначалник Иван Сакарев, който спечели местните избори през октомври миналата година.

„Нашето притеснение и нашият страх са, че след време може да дадат банята на частен инвеститор. Настояваме общинските съветници да не променят нищо, свързано с банята и тя да си остане под управлението на кмета на нашия град. Нека дадат възможност до края на тази година на нашия управник да покаже по-добри резултати от дейността на къпалнята“, твърдят жители на Добринище. Според тях е нормално да се помисли и за по-висока цена на билетчето, което сега струва само левче за ученици и пенсионери, а за останалите е 2 лева. Пропускът може да е 2 лева за ученици и пенсионери и 4 лева за останалите.  

„Никой не смята да променя собствеността на обществената баня в Добринище. Тя остава публична общинска собственост. Идеята на кмета Баненски е администрацията от 208 души да бъде намалена на 120 души. Останалите ще бъдат служители в три общински предприятия – БКС, Социално предприятие и предприятие, което да управлява банята в Добринище“, уточни днес председателят на Общинския съвет в Банско – Димитър Русков. Той разкри, че всяка година загубата на къпалнята е между 150 000 и 200 000 лева. 80% от баните в страната като тази в Добринище са фалирали, затова целта е да се стабилизира финансово обществената баня в курорта. Ако банята е общинско предприятие, то тя ще може да получава средства от фондове на МОСВ, които да ползва за ремонти и за ново оборудване. Русков успокои жителите на Добринище, че управител на къпалнята ще е жител на курортния град и нито един от сегашните служители няма да бъде освободен.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини