Над 80 учени, докторанти и млади изследователи от 15 държави участваха в научна конференция по алгебра в ЮЗУ

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

В Университетския център „Бачиново“ бе открита 104-ата международна научна конференция по алгебра (ААА104), организирана от Катедрата по математика към Природо-математическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Във форума участваха над 80 изявени учени в областта на алгебрата, докторанти и млади изследователи от 15 държави и четири континента.

Поредицата от научни конференции „AAA – Arbeitstagung Allgemeine Algebra – Workshops on General Algebra“ е основана през 1971 г. в Дармщат, Германия. Оттогава са се състояли 103 конференции, организирани в Германия, Австрия, Чехия, Полша, Сърбия, Швейцария, Унгария, Словакия, Финландия, Люксембург, Италия и Естония, като за първи път се провежда в България. Тя е съфинансирана от Фонд „Научни изследвания“ по проект КП-06-МНФ/30.

Конференцията беше открита от ръководителя на Катедра „Математика“ в Югозападния университет доц. д-р Илинка Димитрова.

От името на ректорското ръководство приветствие към участниците поднесе заместник-ректорът по научноизследователската дейност и докторантското развитие доц. д-р Петрана Стойкова.

С думи на благодарност към организаторите и участниците се обърна и проф.  Ерхард Айхингер от Университета „Йоханес Кеплер“ в Линц, Австрия, който е координатор на поредицата конференции от 2013 г. Той разказа повече за историята и целите на международния форум.

Работата на конференцията започна с пленарни доклади, изнесени от акад. професор д.м.н. Веселин Дренски от Българска академия на науките, проф. д.м.н. Витор Фернандес от Университета НОВА в Лисабон, Португалия, проф. д.м.н. Хайрула Айък от Университета Чукурова в Адана, Турция, проф. д.м.н. Драган Машулович от Университета в Нови Сад, Сърбия и проф. д.м.н. Ерко Лехтонен от Университета Халифа в Абу Даби, Обединени арабски емирства.

Конференцията ще продължи до утре, като заседанията ще се провеждат в Университетския център „Бачиново“.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини