Фермери блокираха с трактори пътя към ГКПП-Илинден-Ексохи

Фермери блокираха с трактори пътя към ГКПП-Илинден-Ексохи

Стотина земеделци и животновъди протестираха днес край хаджидимовското село Садово. Протестиращите спряха на няколко пъти с тракторите си движението на автомобилите към граничния пункт „Илинден-Ексохи“ на границата ни с Гърция. Протестните действия продължиха от 11:00 до 13:00 часа. Фермерите блокираха трафика за по десетина минути, след което пускаха колите, за да не се образуват дълги колони.  

Те са представители на Националната асоциация на картофопроизводителите и на Обединени български земеделци. Категорични са, че замразяват членството си в Българската аграрна камара и не подкрепят постигнатото споразумение с властта.

Въпреки постигнатото вчера съгласие между аграрния сектор и министъра на земеделието те ще продължат ефективния си протест.

„За нас остава големият проблем с липсата на политики в аграрния сектор, точно това води до нашите действия. Не искаме просто едни пари, а промяна на политиките – бюджет, ставки, помощи, които има и държавата, и Европа към земеделието. Така и не разбрахме каква е позицията на правителството ни по Зелената сделка, ние сме за нейната промяна“, сподели Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. Той и колегите му не са съгласни със свободния, либерален внос на стоки от Украйна. Те твърдят, че и административният произвол е непосилен за тях. Настояват да преговарят в понеделник и с вицепремиера Мария Габриел, която скоро ще е премиер. По-късно през деня протестиращите ще проведат среща с фермери от Гърция в град Като Неврокопи. Те ще обсъдят как да продължат съвместните им протестни действия през следващата седмица.

„Нашите намерения са ние да затворим движението преди граничния пункт на Кулата, а те от гръцка страна – преди гръцкия пункт на Промахон“, разкри Тодор Джиков.

                                       Фермери-протест-Садово

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини