Десетки гърци атакуват наградите в конкурса за най-добро вино и ракия в село Делчево

Десетки гърци атакуват наградите в конкурса за най-добро вино и ракия в село Делчево

Десетки майстори на направата на ракия и вино от Северна Гърция отново ще оспорват майсторлъка на нашите производители в гоцеделчевското село Делчево. Миналата година за празника Трифон Зарезан гърците грабнаха половината от наградите в пивкия конкурс. Надпреварата за по-по-най вкусен алкохолен еликсир е част от двудневните празненства в населеното място в полите на Пирин планина.

„През 2023 г. 158 проби бяха дегустирани от журито, за да определят най-добрите в различните категории - за бяло вино, за розе, за червено вино, за бяла вино, за розе и за червено вино, за бели, оцветени и ароматизирани ракии. Сега очакваме конкуренцията да е още по-голяма, пробите от Северна Гърция ще бъдат докарани тук най-късно на 30 януари. Всички победители и техните подгласници ще получат грамоти и плакети“, каза днес кметският наместник на село Делчево - Иван Панайотов.

Най-важното е, че майсторите на виното и ракията от двете страни на границата обменят опит и се веселят заедно. По този начин показват как трябва да имат общи празници хората в пограничните райони. Гостите на празника ще опитат вино и ракия от България и Гърция, еликсирът ще се лее от специално монтирани на площада в селото чешми.

Тази година прочутото с вековните си къщи селище ще се весели на 3 и 4 февруари /събота и неделя/. В първия ден на тържествата са конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия. Предоставената мостра от ракия трябва да бъде минимум 0.5 литра, а от вино - 0.75 литра. На всяко шише трябва да има името на производителя и телефонен номер за връзка с него, а на мострите с вино и година на производство, както и сорта. Дегустацията на предоставените за участие в конкурса вина и ракии ще започне в 12.00 часа в механа „Делчовски хан“.

Празникът за Трифон Зарезан ще продължи и в неделя. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви в местността Баира край селището в 12:00 часа. Очаква се да пристигнат и кметове от Гърция, които да участват в ритуала с кмета на община Гоце Делчев - Владимир Москов. Музикалната програма ще започне в 12,30 часа на площада в Делчево. На сцената ще се качат фолклорни групи от селата Мосомище, Баничан и Абланица, както и Танцова формация "Гайтани" от София. Бабугери от село Мосомище пък ще прогонят злото далече от община Гоце Делчев и Пирин планина с танците и чановете си.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини