Австрия, Франция и Италия с остра позиция срещу лабораторно отгледаното месо

Виена, Париж и Рим, заедно с девет други страни от ЕС, са готови да влязат в диалог, че месото, отгледано в лаборатория, е заплаха за „истинските методи за производство на храна“.
Месото, отгледано в лаборатория, „не представлява устойчива алтернатива на първичното селскостопанско производство“ и повдига етични, икономически, социални и здравни въпроси, които „са от съществено значение за бъдещото общество“, се посочва в становището, което ще бъде обсъдено на среща на министрите на земеделието от ЕС. Тези практики представляват заплаха за подходите, базирани на първичните ферми и методите за оригинално производство на храни, които са в самото сърце на европейския модел на земеделие“, се казва в документа.
Въпреки че заглавието на темата в дневния ред е „Ролята на ОСП за запазване на висококачествено и първично производство на храни във фермите“, основната цел са „практиките за производство на храни, базирани на клетки“.
Бележката е съставена от делегациите на Австрия, Франция и Италия и е подкрепена от тези от Чехия, Кипър, Гърция, Унгария, Люксембург, Литва, Малта, Румъния и Словакия. Позицията на 12-те страни може да създаде разрив в Съвета.
„Идентифицирането на отглежданото в лаборатория месо като заплаха изглежда силно преувеличено и преждевременно“, каза един дипломат пред Euractiv.
Понастоящем в Европа не се предлага месо на клетъчна основа и разрешението може да дойде само след оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), съгласно разпоредбите на така наречения Регламент за новите храни.
Засега дванадесетте държави не искат промяна на правилата, но те призовават за „вземане под внимание на тези въпроси и резултатите от дискусиите, които ще се проведат с държавите-членки и европейското гражданско общество, преди да се вземат решения за разрешаване на пазара“. .
Досега Италия беше най-гласният противник на лабораторно отгледаното месо, предлагайки и одобрявайки национална забрана за продажбата на продукти от клетъчно земеделие. В момента мярката е под контрол на ЕС за възможно нарушение на правилата на единния пазар.
Холандия е в челните редици на производството на клетъчно месо, надграждайки изследванията на професора от университета в Маастрихт Марк Пост, който през 2013 г. представи на обществеността първия хамбургер, направен от лабораторно месо.
Източник: agrozona.bg

И кръвната проба на Диона положителна за кокаин
