Станислав Богдански: Първият етап на процедурата за саниране на жилищни сгради се проведе несправедливо и на тъмно

Станислав Богдански
Станислав Богдански
Процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап I“ бе проведена несправедливо и непрозрачно. Няма възможност да бъдат разгледани енергийните сертификати и одитите за техническо обследване на сградите. Това каза от трибуната в Народното събрание депутатът от ПП "Има такъв народ" - Станислав Богдански.
 
Народният представител от Благоевград подчерта, че по този начин дори за две абсолютно еднакви и съседни сгради с един и същ проект и предвидена цена за финансиране, но получили различен брой точки, няма как свободно да се проверят документите, за да се разбере защо оценката е различна и проектът за саниране на едната сграда е одобрен, а на другата не е. 
 
Според него има и друг проблем - при достигане на енергиен клас "А" се получават допълнителни точки, което поставя в неравностойно положение по-старите сгради, които, дори след саниране, е много трудно да достигнат до клас за енергийна ефективност "А".
 
Сериозни притеснения кандидатстващите имат и поради това, че някои от Общинските администрации са завишили стойностите на проектите, изготвени от проектантските дружества, което е довело до занижаване на оценките им и неодобрение, защото цената на проекта в съотношение със спестената енергия е компонент, за който се полагат голям брой точки.
 
Управляващите и регионалният министър Цеков са възприели принципа "дръж народа в мъгла, за да му е ясно", допълни Станислав Богдански.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини