Има ли различия при поставяне на ортодонтските апарати?

Има ли различия при поставяне на ортодонтските апарати?

Ортодонтските апарати се различават по много неща – по изработка, начин на действие, време за носене и много други. Има една основна разлика обаче, която се откроява – поставянето на самите апарати върху зъбната повърхност.

Съществува ли разлика между поставяне на брекети или алайнери? От Medical Dent споделят основните различния и характеристики, които касаят двата вида.

Какво е характерно за поставянето на брекети?

Брекетите са фиксирани апарати, които са неснемаеми. Това означава, че при поставянето им се закрепят за зъбната повърхност чрез скоби, изработени от материали, като керамика, метал и други. Те не могат да се премахват, независимо дали пациентът изпитва неудобство или не, а за премахването им е необходимо да посетите денталния специалист, който да коригира разположението.

Неснемаемите ортодонтски апарати се залепят за всеки зъб отделно, като по този начин следват вашата индивидуална структура, а поредиците от дъги, които се използват, регулират преместването.

Поставянето зависи и от типа на самите брекети. Някои са вестибуларни, познати още като обърнати навън, докато другите са навътре.

С какво се характеризират алайнерите и тяхното позициониране върху зъбите?

За разлика от брекетите, алайнерите:

  • са снемаеми ортодонтски апарати, които не изискват фиксация върху зъбната повърхност;
  • покриват цялата челюстна дъга;
  • това, че са подвижни, означава, че дава възможност на пациентите, които носят алайнери, да ги свалят и поставят винаги, когато преценят за необходимо – по време на хранене и други причини;
  • те не се залепват за зъбите, а се състоят от композити, изработени от висококачествен еластичен материал, най-често биосиликон;
  • при поставяне не причиняват болка и не нараняват зъбите и венците;
  • за разлика от брекетите, при които постоянно трябва да посещавате вашия ортодонт, лечението с алайнери е много по-неангажиращо и дистанционно, от гледна точка на прегледите.

В крайна сметка, основната разлика при поставянето и свалянето на тези два вида ортодонтски апарати, е че се разграничават на фиксирани и подвижни. Това определя степента на ангажираност на вашия дентален специалист в процеса на лечение, както и вашия комфорт през цялото време.

Докато брекетите могат да се поставят само от ортодонт, следователно и да бъдат премахнати в този случай, алайнерите, от своя страна, могат да се слагат и махат по ваша преценка.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини