Гео Милев: Човекът преди всичко, той е и цел, и мечта, и красота, и любов, и изкуство, и дух, и свят, и бог

Гео Милев
Гео Милев

Гео Милев е български поет и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература. Роден е на днешната дата през 1895 година в Радне махле /днес-Раднево/. Списание „Везни” /1919-1922/, което издава, се превръща в рупор на символизма и експресионизма в България.

В започналото да излиза през януари 1924 г. списание „Пламък" Гео Милев печата статии под надслов „Грозни прози“, великата си поема „Септември", както и началото на поемата „Ад“. Заради поемата „Септември“ книжка 7-8 на списанието е конфискувана, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 г. заради поемата Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години.

Той решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд, но на 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно. Заедно с други симпатизанти на левицата е убит от полицията по време на Априлските събития през 1925 г. След себе си оставя за поколенията своето творчество. Днес се надяваме неговите финални слова от поемата „Септември”: Човешкия живот ще бъде един безконечен възход – нагоре! нагоре! Земята ще бъде рай – ще бъде!”, да станат все някога реалност.

Ето някои мисли на Гео Милев в неговите публицистични творби:

„Димчо Дебелянов бе посечен в жертва на една голяма и страшна Химера. Безсмислената Химера Отечество“.

„Фрагментът е рожба на новото изкуство. Новото изкуство е фрагментарно. Непълно или недопълнено с обяснителните подробности на непосредната логика“.

„Никога Народният театър не е падал тъй дълбоко в преизподнята на художественото невежество и художествената анархия, както днес: това впечатление имат всички ценители на изкуството у нас – близки или отдалечени от театъра“.

„Писателю,

Ти се отказваш да служиш на ежедневния живот, на суетния шум на делничния ден. Ти търсиш празник. Изкуството, красотата е за тебе празник. Но този егоистичен твой празник – твой празник – какво общо има той с алтруистичния живот на човечеството? С Живота, писан с главна буква? Защото: това, което ти наричаш твое творчество, твоя поезия – то е само частен твой дневник, дневника на ежедневния, егоистичния твой живот. Дневник в стихове или дневник в разкази. И тия стихове, и тия разкази – ти ги съчиняваш само за свое собствено удоволствие. И затова те не трогват никого, освен тебе и твоите приятели. И затова твоята литература, нашата, българска литература не играе никаква роля в българския живот. Защото Животът е проблемът“.

„Естетиката е същевременно и етика – по силата на простия факт, че всяко естетично проявление – всяко художествено произведение – всяко изкуство – е проявление преди всичко на човека… Защото ний съществуваме! Затова и в художника ний дирим преди всичко човека – етичния елемент. Човекът преди всичко! Човекът е всичко: и цел, и мечта, и красота, и любов, и изкуство, и дух, и свят, и бог“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини