Злото си плюе на петите! Над 10 000 кукери завладяват Симитли този уикенд с маските, танците и чановете си

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Рекорден брой участници ще има на юбилейното издание на Фестивала “Симитлия - Древната земя на кукерите” 2024. Над 10 000 пазители на кукерската традиция пристигат тази събота и неделя в Симитли. На градския стадион ще бъде празникът на кукерите. Така че на 13 и 14 януари е гарантирано зрелищно шоу за зрителите. Над 45 групи от цялата страна ще се включат в кукерското дефиле, което ще разтресе и община Симитли, и пътя за Гърция.

Защото „Симитлия – Древната земя на кукерите“ е приказка от герои – кукери, мечки, мечкари, старци, дяволи, булки и младоженци, всякакви персонажи на кукерството, но ще има модерни и актуални образи за маскарада.

Всеки е добре дошъл, за да се наслади на вихъра на Сурва, който може да се види и усети само в Симитли. Хиляди са гостите, които градът очаква да посрещне за един от най-големите си празници.

Те ще видят страховити маски, уникални костюми, феерия от танци, носии и усмивки, атрактивни образи, представяне на български обреди и традиции. Всичко това ще завладее присъстващите на фестивала.

 „Този наш празник е крепост на българщината, на българския дух. Затова ние пазим тази кукерска традиция и я предаваме от поколение на поколение”, твърдят жители на Симитли, които са част от фестивала.

На стадиона ще се редуват различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Палитрата от пресъздадени с чувство за хумор образи ще е много цветна ще създаде много емоции и радост на зрителите. А участниците в кукерското шоу ще докажат, че тази традиция ще пребъде.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини