Илко Стоянов: Анализът на МФ показва, че Община Благоевград не е във финансова криза

Илко Стоянов: Анализът на МФ показва, че Община Благоевград не е във финансова криза

Община Благоевград не е във финансова криза и такава не е имало. Това показва анализът за състоянието на общините към 30.09.2023 г. на Министерство на финансите, разпространен до медиите от бившия кмет Илко Стоянов.

От този анализ се вижда много ясно в какво финансово състояние съм поел община Благоевград при моето встъпване и в какво финансово състояние съм я предал на Методи Байкушев. Поглеждайки тези данни, всеки честен човек с основни познания по математика, веднага ще разбере, че още от първия ден на встъпването си Байкушев не е спрял да лъже. При това некомпетентно, защото в експертните среди термин "финансова дупка" не съществува, заяви в свое становище Стоянов.

„Просрочените задължения преди моето встъпване бяха 6 189 000 лева, а при предаването на общината бяха намалени на 3 534 000 лева.

Поех общината с нарушен коефициент 6 (при максимално допустим 5), представляващ просрочените задължения на общината към общите и годишни приходи. Предадох я с голямо подобрение с коефициент 2.67.

Събираемостта по мое време се подобри значително. Към 2020г. е била по-ниска от средната за страната, към края на 2021г. я изравнихме и след 2022г. тръгна нагоре. Но това се получи, защото прецизирахме размера на местните такси и данъци.

По-високите такси и данъци не носят задължително по-високи приходи. Много често е дори точно обратното, защото прекалено завишените налози водят до нежелание за заплащането им от жителите на общината, пише бившият градоначалник.

Линк към Министерството на финансите тук :
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини