Вековната църква в село Кърпелево посреща десетки миряни на Атанасовден

Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Струмяни

За голям празник на Атанасовден се стягат петнайсетината жители на село Кърпелево, което е високо в Малешевска планина. Те ще посрещнат десетки гости на 18 януари в своя вековен храм „Успение Богородично“, построен през 30-те години на 19 век. Църквата е обявена за паметник на културата. В празничния ден отец Иван ще отслужи тържествена литургия, а по обяд ще освети курбана, който ще се раздаде на миряните за здраве. Местните хора са се погрижили да има и музикални акорди след службата в храма, за да се повеселят и те, и гостите им.

„Църквата ни е много ценна, защото е строена преди почти два века. С най-висока художествена стойност са олтарът, иконостасът и дървените тавани. Миналата година падналият сняг и бурята събориха навеса край храма. Имаме уверението на кмета на община Струмяни – Емил Илиев, че скоро ще бъде възстановен“, каза кметският наместник на Кърпелево – Христо Варсански.

Той уточни, че преди двадесетина години е ремонтиран покривът на божия дом, но сградата е в окаяно състояние и се нуждае от сериозни възстановителни дейности. Необходими са обаче доста финансови средства, за да се запази за поколенията тази вековна църква. Според управника проблемът ще се реши, ако обединят усилия Община Струмяни, държавата и Неврокопска митрополия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини