Адвокат разкритикува Българската коледа: С кампанията приспиваме съвестта си

Адвокат разкритикува Българската коледа: С кампанията приспиваме съвестта си

Над 2.5 млн. лв. е събрала дотук инициативата „Българската коледа“ под патронажа на президента Румен Радев. Това е 21-вото издание на дарителската акция, като сега тя е насочена приоритетно към детската хирургия. Ще бъде осигурена високотехнологична апаратура в над 25 лечебни заведения на страната. Подкрепа за провеждане на терапии и интервенции ще получат и над 550 деца.

Медицинският адвокат Мария Шаркова обаче остро разкритикува в профила си във "Фейсбук" инициативата. Според нея кампанията замазва липсата на последователни действия за подобряване на детското здравеопазване.

"Държавата не може системно да неглижира липсата на основни здравни услуги, особено за уязвими групи от населението каквито са болните деца и децата с увреждания", пише адвокат Шаркова.

"Ако отворите отчетите от кампаниите на Българската Коледа, ще видите своеобразен каталог на нарушенията на правото на болните деца да получат качествена, своевременна и достъпна медицинска помощ, от която се нуждаят. Това не са глезотии: говорим за лекарствени продукти, без които заболяването им ще напредне и може да доведе до смърт; говорим за лечебни или диетични храни, без които децата ще умрат от глад (буквално); говорим за рехабилитация, без която инвалидизирането ще напредне и ще постави детето в още по-тежко и унизително състояние; говорим за апаратура, предназначена за лечение на спешни състояния...Част от тези дейности би следвало да се финансират от НЗОК, а други - да бъдат осигурени чрез инвестиции в лечебните заведения - собственост на държавата и общините. Вместо това обаче, ние финансираме с даренията си дейности, които по закон отдавна следваше да са осигурени по посочения ред. Така приспиваме съвестта си, даваме индулгенция на безсилните и безидейни управляващи и поощряваме бездействието....Чрез Българската Коледа обаче оставяме дългогодишното бездействие на властите да паразитира върху дарителството. Примиряваме се с липсата на кувьози в болниците, важни животоспасяващи лекарства за децата, липсата на елементарна помощ за рехабилитация и спасителна храна. С Българската Коледа години наред именно отговорните за тези тежки недостатъци на здравната система ни казват: ние и тази година никаква не я свършихме, но дайте да дадем", допълва адвокатът.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини