Днес празнуваме Стефановден

Днес празнуваме Стефановден

Днес празнуваме Стефановден - последният празник до края на годината.

В третия ден от Рождество Христово православната църква чества паметта на свети Стефан, смятан за един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след възкресението му.

Житието на първомъченика разказва, че притеснени от нарастващият брой вярващи, юдеите оклеветили Стефан, че хули Бога и така го осъдили. Разярена тълпа го пребила до смърт с камъни в Йосафовата долина, но въпреки това, малко преди да предаде Богу дух, Стефан се помолил: "Господи, не им зачитай този грях".

Стефановден е последният християнски празник през годината, затова се смята, че той затваря годишния цикъл – още повече, че от гръцки името му се превежда като „венец“, „корона“.

Сред най-разпространените обичаи на Стефановден е ладуването. Неженените девойки се събират в една от по-заможните къщи и гадаят за бъдещите си женитби. Всяка дава своя предварително набрана китка да бъде прикрепена към тези на другите с гривна, пръстен или друго някакво ценно украшение. Всички китки се топват в ново калайдисано котле, пълно с „мълчана вода“ - тоест, с вода, която е донесена от извора или чешмата в пълна тишина и мълчание. Котлето се покрива с червена кърпа. Следващата сутрин всички моми пеят обредни песни. Една от тях се облича като булка, вади една по една китките от котлето и ги нарича на съответната й приятелка за добър жених и щастливо семейство. Вечерта всяка мома слага шепа ечемичени зърна под възглавницата си и вярва, че през нощта ще сънува бъдещия си съпруг. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини