ЮЗДП изпълнява проект за подобряване на горски местообитания в Натура 2000

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Югозападното държавно предприятие изпълнява проект „Подобряване природозащитното състояние на горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Югозападна България“. Той приклячва в края на тази година, бюджетът му е 12 412 042,39 лв., от които до момента са изплатени 8 129 974,15 лв.

Дейност №1: Събиране и обработка на горски репродуктивни материали, необходими за производството на фиданки за залесяване - Събрани и обработени 4 211 кг семена;

Сградата на горска семедобивна база в ДГС Разлог е изцяло реновирана, като са инвестирани над 400 000 лв. за ремонта й, и са инсталирани автоматизирана поточна линия за извличане на семена и машини за обработка на семена.

Дейност №2 Производство и отглеждане на фиданки за залесяване- в горските разсадници на ЮЗДП ДП по Проекта са произведени и са предадени за залесяване 1 120 000 бр. фиданки;

Доставени са 5 бр. трактори с прикачен инвентар, които ще се използват в горските разсадници;

В горски разсадник „Край града“ – гр. Гоце Делчев е изградена оранжерия , доставени са напоителните инсталации на стойност 180 000 лв. и е създадена поточна линия за контейнерно производство на фиданки, в която са инвестирани над 1 400 000 лв.

Дейност №3 Подпомагане на естественото възобновяване в горски природни местообитания – изплатени 286 270,94 лв.:

Със собствени материали и работници на ТП (ДГС и ДЛС) е извършено подпомогане на естествено възобновяване в горски природни местообитания чрез разрохкване на почвата, отстраняване на чим и издънкова растителност, засяване на семена под склопа и др. върху обща площ от 400 дка.

Дейност №4 Подобряване на структурата на горски природни местообитания чрез отгледни мероприятия – 352 580,69:

Със собствени материали и работници на ТП (ДГС и ДЛС) е подобрена структурата на природни горски местообитания чрез извършване на отгледни мероприятия без материален добив върху обща площ от 2527 дка.

Дейност №5 Повишаване покритието на горски природни местообитания чрез залесяване и грижи за създадените нови гори:

Извършено залесяване върху обща площ от 3 060 дка – 96 % от предвиденото в Проекта;

Доставени са 80 бр. моторни храсторези за почистване на площи от нежелана растителност и 80 бр. моторни свредели за залесяване;

Доставен верижен багер товарач с горски мулчер за почистване на площи за залесяване;

Дейност №6 Организация и управление, мерки за информация и комуникация и подготовка на документация за възлагане на обществени поръчки:

Изпълнени задължителни мерки по информация и комуникация за проекта . Проведени обучения за повишаване квалификацията на екипа – по ЗОП и управление на проекти. Изготвени са информационно-образователни материали: дипляни, тениски, шапки, чаши и канчета, брошури и плакати – които са използвани за популяризиране на дейностите по проекта; Проведени са всички предвидени в проектното предложение 6 залесителни акции с доброволци в следните териториални поделения: ТП ДГС Разлог, ТП ДЛС Дикчан, ТП ДГС Рилски манастир, ТП ДГС Благоевград, ТП ДГС Ихтиман и ТП ДГС София. В акциите по залесяване се включиха повече от 300 доброволци – голяма част от които са ученици в различни класове.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини