Проект намалява рисковете от наводнения в Пиринско

Снимка: Областна администрация
Снимка: Областна администрация

Областният управител Мария Димова даде вчера заключителна пресконференция за отчитането на резултатите от изпълнението на стратегическия проект „Интегрирани действия за съвместна координация и отговорност към рисковете от наводнения в трансграничната зона – Floodguard“. Той е финансиран от Програма ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България 2014 – 2020, а бюджетът е 4 611 022.93 евро.

Партньорите по проекта са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград, Националният институт по метеорология и хидрология, Областната администрация Благоевград, Специалният секретариат за водите на Министерството на околната среда и енергетиката – Гърция и Децентрализираната администрация на Македония-Тракия.

Изпълнени са дейности по Изграждане и оборудване на съвместен учебно-тренировъчен център в Благоевград. С цел осигуряване на устойчивост при бедствия и навременна реакция при наводнения е доставено специализирано оборудване и превозни средства, включително високопроходими машини, доставка на командно-щабни автомобили, въжени системи за спасяване, надуваеми диги и др.

Повишен е техническият капацитет за действия в случаи на наводнения чрез доставка на оборудване за реагиране и възстановяване на щети от наводнения в трансграничната зона – доставка на спасителни лодки, помпи, костюми, въжени системи. Повишен е административният капацитет, обменен опит и добри практики за превенция и реакция при наводнения в рамките на участието в обучителните семинари в Гърция и съвместната работна група.

С изпълнение на дейностите по проекта е повишена информираността сред целевите групи, подобрено е междуинституционалното партньорство и е повишен капацитетът в рамките на създадената Съвместна работна група за превенция и реакция в случаите на наводнения.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини