Фицджералд: На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме, на 45 те са пещерите, в които се крием

Франсис Фицджералд
Франсис Фицджералд

Той е сред най-интересните летописци на 20-те години и 30-те години на миналия век в САЩ. Американският писател Франсис Скот Фицджералд пръв нарича този период от време „Ерата на джаза”, като описва живота и хората от онова бурно десетилетие. Роден е на 24 септември 1896 година в Сейнт Пол, Минесота. Неговата първа публикация е разказът „Загадката на ипотеката на Реймънд” през 1909 година. 4 години по-късно той постъпва в Пристънския университет , където се запалва по американския футбол. През 1917 г. е изключен поради отсъствия и влиза в армията на САЩ. Демобилизира се през 1919 година. Работи за кратко в рекламна агенция в Ню Йорк. За разказа си „Наивници” получава 30 долара и с тези пари си купува чифт бели панталони. През 1920 година се появява първият роман на Фицджералд – „Отсам рая”, който веднага става бестселър. Така Фицджералд изведнъж се оказва богат и същата година се оженва за любимата си Зелда.

Но парите се харчат лесно и скоро дълговете на Фицджералд започват да растат. „Красиви и прокълнати” е вторият роман на писателя. През 1925 година е публикуван шедьовърът на Фицджералд – „Великият Гетсби” който получава отлични рецензии, но продажбите му не вървят толкова добре, колкото се е очаквало.

Към алкохолизма на Фицджералд се добавя психическото заболяване на Зелда. След всеки пристъп тя се влошава все повече. Зависимостта на Фицджералд от алкохола нараства. Двамата често са в обектива на репортери от жълтата преса. Личната им трагедия е в основата на романа „Нежна е нощта”. В кря на своя живот работи над различни филмови сценарии, но завършва само един – „Трима другари” /1938 г./. Сценарият е базиран върху едноименния роман на Ерих Мария Ремарк. Умира на днешната дата през 1940 година  в Холивуд.

Вижте любопитни мисли на американския писател:

„Толкова е лесно да бъдеш обичан; толкова трудно е да обичаш."

„Забравено означава простено.”

„Тестът за първокласна интелигентност е възможността да имаш две противоположни идеи в ума си по едно и също и време и да функционираш нормално.”

„Първо си взимаш питие, след това питието си взима питие, а накрая питието взима теб.”

„Покажете ми герой и аз ще напиша трагедия.”

„Голям социален успех е едно красиво момиче да си изиграе картите така, сякаш е най-обикновена.”

„На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите, в които се крием.”

„Цялото добро писане е да плуваш под водата и да задържаш въздух.”

„Мъжете стават смес от чаровните маниери на жените, които са познавали.”

„Семейните кавги са горчиви неща. Те не протичат по никакви правила. Не са като болежките или раните, а са повече като цепнатини в кожата, които не зарастват, защото няма достатъчно тъкан.”

„Пиян съм от седмица и си мислех, че ако седна малко в библиотека, това ще ме отрезви.”

„Не пишеш, защото искаш да кажеш нещо. Пишеш, защото имаш какво да кажеш.”

„Нищо не е толкова неприятно, колкото късмета на другите.”

„Стигнах до извода, че няма толкова очевидна разлика между хората, що се отнася до раса или интелигентност, каквато има между болния и здравия.”

„Няма такова нещо като човек, който се опитва да бъде честен – това е като слепец, който да се опитва да види.”

„Лицата на повечето американки над 30 години са релефни карти на едно кисело и объркано нещастие.”

„Никога не е имало добра биография на писател. Нямало е и няма да има. В момента добрите писатели се състоят от твърде много индивидуалности."

„Винаги е тъжно да гледаш с нови очи на неща, към които вече напълно си се приспособил."

„Няма по-голям смут от смута на един прост ум."

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини