В навечерието на новия ски сезон: 210 км писти, 4 курорта и нито един нов лифт

В навечерието на новия ски сезон: 210 км писти, 4 курорта и нито един нов лифт

След като снегът тази година не закъсня, в края на седмицата даваме официален старт на новия ски сезон. Как обаче изглежда той в числа? 

Разполагаме със ски писти с обща дължина от около 210 километра. Те се намират в 4 големи курорта, 8 ски зони, а на различни места в страната има и по-малки отделни писти. Най-високо можем да караме ски в „Боровец” – на близо 2550 метра. Най-дългата писта за ски алпийски дисциплини пък се намира в ски зоната „Мечи Чал” към „Пампорово”, с дължина от 3250 метра. Най-много писти пък има в Банско – общо 75 километра, съобщава Нова. 

Въпреки отличните условия, които предлагат планините ни при 130 дни средна продължителност на сезона, според експерти от сферата на туризма големият проблем остават съоръженията. Причината - лошата поддръжка на някои от тях или липсата им. Браншът подсеща, че за последните 15 години у нас няма построен нито един нов лифт.

Ако преди България е била лидер в зимната индустрия на Балканите и е имало години, в които туризмът ни е генерирал дори над 13.5% от БВП на страната, сега този процент е под 10. Прогнозите на Министерството на туризма са през следващата година той да започне отново да расте като достигне 8.5% през 2025 г. и така плавно отново да достигне заветните 10 на сто. Всичко това се случва въпреки факта, че туризмът остава единствен поминък за почти 100 български общини и на фона на усилията, които съседни държави полагат за своя туризъм. Сърбия, Република Северна Македония и дори Турция в момента изграждат нови зимни курорти за сметка на държавата. За съпоставка можем да посочим сумата, която бюджетът за следващата година предвижда за родния туризъм – малко над 28 милиона лева. Той почти не е променян през последните няколко години.

Що се отнася до работните места, които туризмът осигурява, в Европа всеки 10-и човек е зает в сектора. В България положението е почти същото. Преди пандемията пряко заети с туризъм са били малко над 200 хиляди лица. В момента те са малко по-малко - около 166 хиляди, което прави 17% от всички работещи у нас. Разбира се обаче съществуват и съпътстващи сектора индустрии, които дават хляб на още около 1 милион души. Тяхната работа е да доставят услуги или продукти за българския туризъм.

След няколко локдауна и тежки периоди за туризма по целия свят, през миналия зимен сезон България за пръв път достигна нивата от 2019 г. В началото на сезона у нас дойдоха над 760 хиляди туристи, като над половината от тях бяха от три държави – Румъния, Гърция и Турция. От НСИ отчетоха месец февруари като най-силния през последното десетилетие. Освен двойно повече туристи от предходната година, бяха генерирани и рекордни приходи в местата за настаняване от над 92 милиона лева, което е със 70% повече от 2022 г.

С надежда за още по-силен зимен сезон от миналия, от Института за анализи и оценки в туризма прогнозират над 1 милион и 700 хиляди чужденци да се отправят към планините ни тази зима. Очакват се и около 3 милиона пътувания на българи из цялата страна. Според експертите, за първа зима след пандемията ще отбележим и ръст на туристи, изчисляват го на 5%. Повече от половината гости ще дойдат от страни от Европейския съюз, следвани от Великобритания, Турция, Република Северна Македония и Сърбия.

Въпреки събитията в Израел, от Министерството на туризма изразяват готовност да посрещнат и обичайните за ски курортите ни израелски туристи като гарантират, че са предприели мерки, с които да осигурят безопасността им. Чужденците идват обичайно за по-дълго време, като се възползват най-често от 7-дневните пакети. Българските туристи пък, избиpaт пpeдимнo yиĸeнд вaĸaнции с по 2 нощувки.

Източник: ekonovini.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини