Музеят в Петрич вече притежава ценна мраморна плоча на богинята Немезида

Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич
Исторически музей-Петрич вече краси своите витрини с мраморна оброчна плоча на богинята на възмездието и справедливостта в Древна Гърция - Немезида. ценната находка бе открита при проучванията на античния град Хераклея Синтика преди няколко години.
 
„Реставрацията на плочата е обратим процес, ако бъдат намерени другите фрагменти от нея, те могат да бъдат добавени. Към момента са четири, а плочата тежи 6 кг, запазена е и малко от боята върху нея. Изключително редки са изображенията на Немезида и нейните светилища. В България е само едно и то е на Хераклея Синтика, малко са и по света“, каза проф. д-р Людмил Вагалински, който ръководи разкопките в древното селище. Според Вагалински е изключително ценно петричкият музей да има в експозицията си плочата на Немезида
 
Кметът на Петрич Димитър Бръчков подчерта доброто партньорство между местната власт и екипа на археолога. Той пое ангажимент за осигуряване на средства за реставрацията и консервацията и на другите две плочи на Немезида, когато приключи изпълнението на мащабния проект за Хераклея Синтика. Античният град на практика постави Петрич много сериозно на археологическата карта на България.
 
Плочата на богинята Немезида, която ще бъде в Исторически музей-Петрич, е изключително детайлна, вижда се надпис, частично запазен, който гласи: „Посветих, както обещах в молитвите си“. Името на човека, поръчал плочата, не е оцеляло. Върху реставрираната част ясно се открояват олтар с огън, богинята Немезида, която държи везните на съдбата, изобразена с крила, лицето е унищожено, има и много гладиаторски атрибути – тризъбец, шлем и няколко меча. Виждат се и крака на легнала девойка – символ на гордостта, на враговете на империята и на греха. Немезида е стъпила върху нея, с което да напомня на хората, че трябва да спазват правилата.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини