Изключително рядката птица стрепет си хареса община Стамболово

Снимка: Георги Георгиев, БДЗП
Снимка: Георги Георгиев, БДЗП

Един екземпляр от редкия вид птица стрепет, който се счита за изчезнал като гнездящ в България, е регистриран на 9 декември в пасище, попадащо на територията на община Стамболово, Хасковска област. Птицата е открита и фотографирана от ветеринарния лекар Георги Георгиев, който е член на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мястото е посетено повторно от екип на БДЗП и „По-диви Родопи“ и присъствието ѝ в района е документирано отново.

Стрепетът, известен още като малка дропла, е гнездил в района на Хасково преди повече от 100 години. Последните му гнездовища в страната са просъществували вероятно в Северна България до около 50-те години на миналия век. Сега отделни екземпляри се наблюдават изключително рядко, основно през зимните месеци. Произходът им е неизвестен, но се предполага, че са от популацията в Украйна.

Бихме искали да обърнем внимание на ловците, че кацнал стрепетът може да се сбърка от неопитен наблюдател с женски фазан. В полет се различава лесно по бялата долна част на крилата.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини