Национален парк Пирин вече 40 години е част от списъка на ЮНЕСКО

Снимка: НП
Снимка: НП "Пирин", архив

40 години вече Национален парк „Пирин“ в списъка на обектите на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО. Поради своя неповторим природен комплекс на 9 декември 1983 г. Национален парк „Пирин” е включен в списъка на обектите на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.  С площ от близо 27 000 хa това са земи с надморска височина от 1008 м до 2914 м, включващи разнообразни планински ландшафти, глациални езера, водопади и пещери, покрити с вековни иглолистни гори.

Дирекция „Национален парк Пирин“ организира изложба „40 години Национален парк „Пирин“, част от световното природно наследство на ЮНЕСКО“. Тя може да бъде разгледана всеки делничен ден в Посетителския център на НП „Пирин“ в Банско.

тво на ЮНЕСКО територията на обекта на световното наследство е разширена, като преобладаващата част от разширението представлява високопланинска територия, с над 2000 м надморска височина, включваща предимно алпийски ливади, скалисти сипеи и върхове. Понастоящем обектът на световното наследство включва територия с площ от приблизително 40 000 ха и обхваща цялата територия на Национален парк „Пирин”, с изключение на ски зоните над град Банско и град Добринище, определени като буферна зона на обекта на ЮНЕСКО.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини