Все повече българи прекаляват с алкохола

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Все повече хора в активна възраст злоупотребяват с алкохола. От началото на годината досега 741 души във Варна са стигнали до остра алкохолна интоксикация. Делът на мъжете, които посягат към чашката, е по-голям от жените. 54 деца са злоупотребили, показват данните на община Варна. В града вече 16 години Асоциация на анонимните алкохолици помага за връщането към нормалния живот.

В групите за взаимопомощ идват хора с различни житейски истории. Обединява ги желанието им да се преборят със зависимостта от алкохола. Казват, че началото винаги е трудно, докато осъзнаеш проблема и сам пожелаеш да излезеш от омагьосания кръг.

„Бях стигнала дотам, че нямах желание изобщо да живея. Ако това накрая изобщо мога да го нарека живот, защото то не беше живот, а просто съществуване. Все още не бях загубила работата си, все още не бях загубила семейството си, но всичко беше пълен крах“, разказва пред БНТ една от активистките в Асоциацията на анонимните алкохолици.

Основно правило в групите е никой да не съди другия. Успелите да се справят със зависимостта си от алкохола дават надежда на другите, които са още в началото. Помагат и психолозите.

"Зависим никога не търси помощ навреме. Обикновено помощ се търси, когато човек стигне дъното, когато се появят някакви проблеми и той си каже, че повече не може така. Другото нещо, с което са полезни групите, това е идентификацията. Да видя, че има други хора като мен, със същият проблем и те са се справили с този проблем", каза Милена Петрова - психолог.

Според лекарите от Клиниката по токсикология във Варненската военноморска болница при непълнолетните няма ръст на злоупотребата с алкохол. За хората над 18-годишна възраст обаче тенденцията е тревожна.

"От 2021, 2022, 2023 бележи върха с най-много интоксикации и те са 687 за тази година. Работещите, заети с работа, на възраст над 40 г., доста често употребяват алкохол. Виждаме, че все повече възрастни хора, дори след 60 години и жени, и мъже, има случаи на остри интоксикации с алкохол", обясни проф. д-р Снежа Златева - началник на Клиниката по токсикология.

Според специалистите, най-трудната стъпка за алкохолиците е да признаят проблема.



Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини