Две ски писти радват децата на Якоруда тази зима в Трещеник

Снимка илюстративна, фото: Община Разлог
Снимка илюстративна, фото: Община Разлог

Децата от община Якоруда и техните връстници, избрали да отдъхват в курорта Трещеник, тази зима ще могат да се насладят на истинска зимна приказка и да карат ски. Любимият бял спорт ще може да се практикува на две писта - едната е с дължина около 500 метра, другата е малко по-къса. Ремонтирани и готови да функционират са и двата влека край трасетата. Поправката на съоръженията отне немалко време, но вече всичко с тях е наред и те са сертифицирани от контролните органи. 

Още преди местните избори настоящият кмет на община Якоруда - Мехмед Вакльов, проведе среща с Антоан Николов - един от най-сериозните инвеститори в курорта Трещеник, който стопанисва и най-голямата хижа там. Целта на местната власт и бизнеса е да се построи нужната база за отдих на туристите, а предоставяне на условия за каране на ски е едно от най-важните неща.

"Ние обаче не разполагаме с изкуствени оръдия за сняг на този етап. Затова тази зима ще разчитаме на природата и на естествения сняг. Има ли достатъчно снежна покривка на двете писти, то децата ще могат да си доставят невероятно преживяване и да карат ски по трасетата. Разполагаме и със снегоутъпкваща машина - ратрак, с която да обработваме пистите и те да са в най-доброто си състояние за практикуване на белия спорт", заяви кметът Мехмед Вакльов. 

Той е убеден, че развитието на туризма в Трещеник може да даде добавена стойност на местните хора. Това обаче няма как да стане в краткосрочен план, а със стратегия за няколко години напред, с разговори с инвеститори, които в момента имат дейност тук, както и с бизнесмени, които са готови да вложат средствата си в общината.

Трещеник е сред малкото курортни местности, където няма презастрояване и е запазила автентичната си планинска красота. Намира се в близост до Национален парк "Рила", известен със своето разнообразие на растителни и животински видове, характерни ландшафти и обекти на неживата природа.

Районът позволява практикуването на различни видове туризъм и спорт - пешеходни преходи, планинско колоездене и офроуд през лятото, каране на ски или моторни шейни през зимата.

Още новини