Уди Алън: Единственото, за което съжалявам в този живот - че не съм някой друг

Уди Алън
Уди Алън

Знаете ли кой е Алън Стюарт Конигсберг? Ето и един по-лесен въпрос. Кой е Уди Алън? Да, това е американският актьор, режисьор, сценарист, драматург и музикант. Роден е на днешната дата 1935 година под името Алън Стюарт Конгсберг в Бронкс, Ню Йорк.

Започва кариерата си като комедиен сценарист през 50-те години на миналия век, пишейки скечове и сценарии за телевизията като същевременно публикува няколко книги с къси хумористични откъси. През първите години на 60-те започва да се занимава със stand-up комедия като набляга на монолози, вместо на традиционни шеги и развива образ на несигурен, интелектуален и нервен, които според самия него, не притежава в истинския си живот. През 2004 г. Comedy Central поставя Алън на 4-то място в техния списък със 100-те най-добри stand-up комици, докато класация на Guardian в Англия го поставя на 3-то място.

От средата на 60-те години на миналия век Алън вече пише и режисира филми, първоначално специализирайки в т.нар клоунада, преди да започне да създава по-драматични материали, повлиян от Европейското арт кино през 70-те години, като винаги поддържа и двата жанра до ден днешен. Често е свързван като част от новата Холивуд вълна от режисьори от средата на 60-те до края на 70-те години на миналия век. Често участва в собствените си филми, обикновено в ролята си, която изгражда като комик. Някои от най-известните от неговите над 50 филма са „Ани Хол“ (1977), „Манхатън“ (1979), „Хана и нейните сестри” (1986) и „Престъпления и прегрешения“ (1989). Той самият смята, че „Спомени от звезден прах“ (1980), „Пурпурната роза на Кайро“ (1985) и „Мач пойнт” (2005) са най-добрите му филми.

Известен е с това, че се вдъхновява от конкретни актриси в работата си и прави ред филми все с тях в главните роли. В течение на годините негови музи са били Даян Кийтън, Миа Фароу, Скарлет Йохансон. Алън е автор на три сборника с разкази. За качеството на филмите на Алън е показателен фактът, че куп актьори са спечелили „Оскар“ за роля в тях - Даян Кийтън, Майкъл Кейн, Мира Сорвино, Даян Уийст, Пенелопе Круз и Кейт Бланшет.

Ето някои любопитни мисли на Уди Алън:

"Единственото, за което съжалявам в този живот е, че не съм някой друг."

"Много съм горд със златния си джобен часовник. Дядо ми ми го продаде на смъртния си одър."

"Не влязох в отбора по шах заради височината ми."

"Сексът е най-забавното нещо на света, без да включва смях."

"Не мога да слушам прекалено дълго Вагнер. Започвам да изпитвам желание да превзема Полша."

"Бисексуалността удвоява шансовете ти за среща в събота вечер."

"Ами ако всичко е илюзия и нищо не съществува? В такъв случай определено съм дал много за килима си."

"Сексът без любов е безсмислено преживяване, но за безсмислено преживяване е доста добро."

"Не вярвам в задгробния живот, въпреки че си нося втори чифт бельо."

"Сексът нещо мръсно ли е? Само ако се прави правилно."

"Ами ако нищо не съществува и всички сме част от нечий сън? Или по-лошо, ако съществува само дебелият мъж на третата редица?"

"Както казва поетът, 'Само Господ може да направи дърво' – вероятно, защото е толкова трудно да разбереш как да сложиш кората."

"Има два вида живот: ужасен и жалък."

"Можеш да живееш до 100 години, ако се откажеш от нещата, които те карат да искаш да живееш до 100 години."

"Ако Господ можеше да ми даде ясен знак! Като огромен депозит на мое име в швейцарска банка."

"Единственото нещо, което стои между мен и величието, съм аз самият."

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини