Македонското ВМРО иска да отмени договора за добросъседство с България

Македонското ВМРО иска да отмени договора за добросъседство с България

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски смята, че Северна Македония няма нужда от техническо правителство, което според изборния закон в страната и договорът от Пържино от 2015 г. управлява държавата 100 дни преди провеждането на парламентарни избори.

В интервю по Канал 5 Мицкоски заяви, че партиите в страната трябва да се разберат за отхвърляне на техническото правителство за предстоящите през 2024 г. избори и че това решение може да бъде взето с предстоящите промени в Избирателния кодекс.

Мицкоски вижда кандидатът на партията си в президентските избори като победител, а ВМРО-ДПМНЕ, според него, ще спечели 61 от 120-те места в парламента на страната. Той отказа да отговори конкретно на въпроса дали е готов за широка коалиция, а по отношение на промените в конституцията повтори тезите си, че „под български диктат промени няма да има”.

"ВМРО-ДПМНЕ предложи референдум за договора за добросъседство с България, защото тогава не бяхме част от институциите, не бяхме част от правителството. Когато ВМРО-ДПМНЕ бъде част от правителството, има вариант да излезем от договора, ако видим, че ситуацията с България е такава, че няма възможности за преговори или преодоляване на различията. Но тогава трябва да видим коя е втората, коя е третата стъпка. Целта е защита на националните и държавни интереси”, посочи Мицкоски.

Според него няма нужда България да поставя нови искания към Северна Македония, защото всички български искания са в преговорната рамка и другите документи, които правителството на Северна Македония е приело, без да може да обезпечи гласуване в парламента.

„Авантюристичният акт на сегашното правителство направи по-комплицирано всичко това. Това (преговорната рамка) сега е реалност, но реалност са и 14-те присъди от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. И се оказва, че не е виновна България, която не иска да изпълни тези присъди, виновно е ВМРО-(ДПМНЕ), което не е преговаряло за тази преговорна рамка и отказва да я приеме. Реалност е и резолюцията в българския парламент, в която не се признава македонския език. Затова трябва да преизпитаме ценностите, в които вярваме, за да видим дали са едни и същи. Ако ЕС за много по-маловажни въпроси може да ограничи или спре европейските структурни фондове за Унгария или Полша и по геостратегически причини Северна Македония наистина трябва да започне този процес (на преговори), а България една четвърт не може да направи без структурните фондове, тогава нека да видим за какви ценности и еднакви стандарти говорим”, каза Мицкоски, цитиран от БТА.

От управляващия СДСМ веднага реагираха на интервюто на Мицкоски.

„Проевропейската коалиция, водена от СДСМ, ще спечели изборите и кандидатът за президент, предложен от СДСМ, ще бъде президент на страната. След изборите СДСМ отново ще състави проевропейско коалиционно правителство, а Димитър Ковачевски отново ще бъде министър-председател”, заявиха от управляващия СДСМ и посочиха, че победата на проевропейския блок, воден от тях, „гарантира, че ще доведе страната до пълноправно членство в ЕС”.

Източник: БТА

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини