Мартин Скорсезе: С времето се научаваш да мислиш, преди да действаш

Мартин Скорсезе
Мартин Скорсезе

Великият американски режисьор Мартин Скорсезе е роден на днешната дата през 1942 година. Сочен е за един от най-добрите в света в своята професия. С таланта си печели куп награди - номинации и носител на Оскар, Сезар, Златен Глобус и много други. Неговите филми са гледани от милиони хора, а признания и компименти, идват от цял свят. Благодарение на студентските си проекти Скорсезе впечатлява различни продуценти, както и успява да се запознае с влиятелни личности от филмовите среди, сред които Стивън Спилбърг и Брайан Де Палма – вторият поставя началото между приятелството и съвместната работа на Мартин и прочутия актьор Робърт Де Ниро.

През 1970 г. се ражда филмът ,,Уудсток“, а през 1973 – „Mean Streets“, в който Скорсезе работи точно с Робърт Де Ниро. Религиозна тематика, насилие, което не е прикрито, предателства, вътрешна борба на героите – Мартин ще промени киното завинаги. Следва филмът ,,Шофьор на такси“ от 1976 г., в който отново играе Робърт де Ниро, както и Джоди Фостър. Филмът носи 4 номинации за „Оскар“ и две за ,,Златен Глобус“, като печели и ,,Златна Палма“ в Кан. Мартин продължава усилената си работа и създава музикалната драма ,,Ню Йорк, Ню Йорк“ с Лайза Минели и, разбира се, Робърт Де Ниро. През 1980 г., на помощ се появява любимият актьор и приятел на Скорсезе – Робърт Де Ниро, който го убеждава да снима филма ,,Разяреният Бик“. Скорсезе излиза от депресията,  а с това признанията и успехът се завръщат – филмът носи ,,Оскар“ за Де Ниро, както и номинацията за най-добър режисьор на Мартин.

Превръща се в шедьовър и е определян като най-великият филм за 80-те години. В следващите години Скорсезе прави още няколко филма, които не са толкова добре приети, но през 1986 г. създава ,,Цветът на парите“, който му носи влияние и сигурна подкрепа за осъществяването на ,,Последното изкушение на Христос“. Този филм е създаден по романа на Никос Казандзакис, а в главните роли са Уилям Дефо и Дейвид Боуи. През 9о-те години Мартин Скорсезе създава филма ,,Добри Момчета“ – номиниран за 6 награди ,,Оскар“ и отново с участието на Робърт Де Ниро, както и наподобяващия на него – ,,Казино“ – без изненада - със същия актьор и Шарън Стоун. През 1999 г. се появява филмът ,,До краен предел“, а 3 години по-късно и любимият на много хора – ,,Бандите на Ню Йорк“ , в който участват Леонардо ди Каприо и Камерън Диас, като получава 10 номинации за ,,Оскар“. Леонардо участва в още един филм на Скорсезе – ,,Авиаторът“, който получава 5 награди ,,Оскар".

Ето няколко умувания на големия американски режисьор:

Най-трудното е да съхраниш истинска простота.

Може би греша, но ми се струва, че с времето се научаваш да мислиш, преди да действаш.

Ставайки по-стар, от време на време трябва да избираш с кого да се бориш. През младостта си воюваш с всички. Ти си като боец на ринга, биейки се с всеки, който е излязъл. С възрастта започваш да осъзнаваш: изчакай малко, това не си струва изгубените сили, потърпи, докато не започне монтажът.

Струва ми се, че всеки чувствителен човек трябва да разбере, че насилието не може да промени света, а ако го промени, то ще е временно.

През 1980 в американската икономика е бил истински бум, на появяване на много милиардери. А това какво означава? Че всичко това е постигнато за сметка на огромно количество други хора.

Мен не ме канят в Белият дом, когато гледат мои филми. Всички канят, а мен не.

Киното удовлетворява вечната потребност за колективно безсъзнателно - потребността на хората към общи спомени.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини