Кулинарите на Мишлен включиха 111 нови ресторанта от Турция в престижния каталог

Кулинарите на Мишлен включиха 111 нови ресторанта от Турция в престижния каталог

Един от най-престижните каталози за оценка на ресторанти в света, Ръководството Мишлен, представи новите си селекции за Истанбул, Измир и Бодрум за 2024 г. Те бяха обявени на церемония, проведена в Центъра за сценични изкуства Зорлу в Истанбул.

Кулинарите на Мишлен включиха 15 нови ресторанта в Измир и 19 в Бодрум в новата селекция, с което общият брой на базираните в Турция ресторанти, включени в ръководството, достигна 111. Докато три ресторанта от Измир и два от Бодрум получиха звезда Мишлен, общо осем ресторанта, включително два от Бодрум и шест от Измир, получиха наградата Bib Gourmand.

Сред 25 ресторанта в селекцията на Истанбул, два ресторанта получиха звезда Мишлен, а 8 ресторанта бяха отличени с наградата Bib Gourmand. Тази година нито един ресторант не получи две звезди.

Говорейки на церемонията, министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой подчерта: „Днес добавяме две нови дестинации към ръководството на Мишлен. Измир и Бодрум, които са сред важните туристически дестинации, които се открояват с уникалната си кухня и оригинален бизнес, вече са налични в списъка. Предлагайки уникални изживявания на своите гости със своето историческо и културно наследство, Истанбул е гастрономически град с дълбоко вкоренена история и богата хранителна култура. Значението ни на световната гастрономическа сцена постепенно нараства с нашите готвачи, които съчетават това богатство със знания и креативност от ново поколение. 

Един от най-посещаваните градове в света, Истанбул посрещна 13,1 милиона чуждестранни посетители тази година, с увеличение от 11,61 процента в сравнение със същия период на миналата година. Нашите ефективни рекламни усилия също допринесоха значително за това Фактът, че Истанбул е избран за най-добрия град в Европа от гласовете на читателите на водещи световни туристически издания, е отражение на нарастващата популярност на града.“

Ерсой допълни, че Измир и Бодрум, най-важните гастрономически дестинации за егейската и средиземноморската кухня в Турция. С право те вече са в справочника на Мишлен.

„Изключително сме щастливи, че Измир и Бодрум, едни от водещите световни дестинации в луксозния туризъм, се открояват и като гастро градове. Гастрономическият туризъм привлича туристи от всички сфери на живота и значително увеличава приходите от туризъм. Поздравявам всички наши ресторанти и ценни представители на нашия гастрономически свят, които тази година се присъединиха към гида Мишлен“, добави той.

В допълнение към ресторантите, наградени със звезда Michelin и Bib Gourmand, инспекторите добавиха към списъка с препоръки 36 нови ресторанта, шест от които са в Измир, 15 в Бодрум и 15 в Истанбул. Така броят на препоръчаните ресторанти в Истанбул се увеличи до 52.

Източник: TravelNews.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини