Достоевски: Който иска да направи добро, може да го стори дори и със завързани ръце

Фьодор Достоевски
Фьодор Достоевски

Фьодор Достоевски е сред най-големите писатели на Русия през 19 век. Той пръв в световната литература Достоевски изследва болезнените прояви в човешката душа и поставя началото на ново явление в литературата - “полифоничен роман”. Интересът и съчувствието към страдащите е емблемата на Достоевски, навярно защото той самият много е страдал през живота си. Роден е на днешната дата през 1821 година в Москва. Безрадостната семейна среда се отразява потискащо върху младия Достоевски. Тя развива у него самовглабеност и мрачни чувства, изостря интереса му към тъжното в живота. Още в детството той навлиза във вселената на страданието, а по-късно като писател го извисява до чистилище, за което пише: “Страданието е главният и може би единствен закон на битието на цялото човечество.”

Фьодор и по-големият му брат Михаил първоначално се образоват вкъщи, после в частни пансиони и в главното военноинженерно училище в Петербург. И двамата обичат да четат и щом пристигат в Петербург, първо обхождат местата, свързани с живота на Пушкин. Достоевски не е особено доволен от избраното от баща му училище, но през цялото обучение е между първенците в курса. Получава звание инженер-подпоручик и държавна служба, на която остава само една година. През тази година е публикуван негов превод на “Йожени Гранде” на Балзак и Достоевски решава да се отдаде само на литературни занимания. Още с първия си роман – “Бедни хора”(1846), предизвиква възхищението на руската литературна критика в лицето на Белински и Некрасов.

Заедно с брат си Михаил издава сп. “Время”, което става орган на новото руско литературно движение “почвеничество”. За две години съществуване на списанието негови сътрудници са А. Островски, Некрасов, Шчедрин и др. Тук за пръв път Достоевски печата откъси от романите си “Унижените и оскърбените” и “Записки от мъртвия дом”. След като “Время” е спряно от правителството, братя Достоевски продължават да го издават, но с ново име – “Епоха”.

Далеч от Русия Достоевски пише един от най-хубавите си романи – “Идиот”. На няколко пъти поиграва на рулетка всичко, което притежава и поставя семейството си пред тежки изпитания. През 1868 г. в Женева умира първото дете на писателя. Тази смърт го поразява и задълбочава култа му към страданието и към детето страдалец. Романът „Престъпление и наказание” отново изследва загадките на човешката душа и страданието.  

В последните година от живота си Достоевски твори в Русия. През 1872 г. се появява романът му “Бесове”, а през 1880 г. и най-голямото му произведение от това време - “Братя Карамазови”. На 9 февруари 1881 г. Достоевски умира в разцвета на творческите си сили.

Голямата си популярност и световна слава Достоевски дължи на романите от втория си творчески период: “Престъпление и наказание”(1865-1866), “Бесове”(1872), “Идиот”(1867-1869), “Братя Карамазови”(1879-1880). По своята сложност и дълбок философски смисъл те и до днес са ненадминати.

Ето някои запомнящи се мисли на Достоевски:

"Свободата не е в това да сме несдържани, а в това да владеем себе си."

"Щастието не е в щастието, а в стремежа за неговото постигане." 

"Tой е умен човек, но за да постъпи умно трябва да е малко безумен."  

"Глупак, който осъзнава, че е глупак, вече не е глупак. "

"Много хора са честни само защото са глупаци."

"Да се влюбиш не значи да обичаш."  

"Не трябва да обичаш това, което не познаваш."  

"Няма нищо тайно, което да не е станало явно."

"Който иска да направи добро, може да го стори дори и със завързани ръце."

"Човек, който умее да дава прегръдка, е добър човек."

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини