Спасители: Само със зимна екипировка във високите части на планините!

Снимка: ПСС-Благоевград, архив
Снимка: ПСС-Благоевград, архив
Условията във високите части на планините вече са зимни, което изисква зимна екипировка, инвентар и познаване на терените. Това напомнят от Планинската спасителна служба. Предупреждават се туристите да не подценяват планинските терени, както и метеорологичните условия в планината, тъй като това крие сериозни рискове. Преди да се насочите към планината, обърнете специално внимание на екипировката, обувките и инвентара, с които поемате към планинските райони. 
 
Ходенето сам в планината води до сериозни рискове, затова не тръгвайте сами. Проверете метеорологичната прогноза и условията за района. Проучете внимателно маршрута, по който тръгвате. Запознайте се с опасните зони.
 
Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС. Много от мобилните телефони имат възможност за изпращане на координатите на местоположението им. Уверете се, че знаете как да го направите.
 
"Не подценявайте зимната планина! Не забравяйте да направите и планинска застраховка!", допълват от ПСС.

Снощи планински спасители от Банско и Разлог проведоха сложна и тежка акция по спасяването на бедстващ американски турист в Пирин планина. 42-годишният чужденец паднал под връх Вихрен.

17 спасители веднага се организираха и тръгнаха да издирват изчезналия турист. В рацията участва и новият кмет на Банско Стойчо Баненски, както и брат му Росен, който пък е директор на НП "Пирин". Двамата са доброволци към ПСС. Те откриха жив пострадалия турист и го свалиха в курортния град.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини