Жо Дасен: Опитвам се да заведа публиката в един красив свят, където царува любовта!

Жо Дасен
Жо Дасен

Джоузеф Айра Дасен, който е известен по цял свят като Жо Дасен, е известен френски певец и музикант от американски произход. Роден е на днешната дата през 1938 г. в Ню Йорк в семейството на режисьора от еврейски произход Жул Дасен и цигуларката Беатрис Люнер. По време на маккартизма и „лова на вещици“, който съпровожда този период, семейството е принудено да напусне САЩ в посока Европа. Дасен учи в „Льо Розе“, Швейцария, след което продължава в колеж „Ан Арбор“.

След завършването заминава за Франция, започва работа като водещ в радио, по-късно и като изпълнител.  От началото на 70-те години неговите песни заемат челото на хит-парадите във Франция. Емблематична за творчеството му и въобще за цяла Франция и цял свят си остава вечната му песен Les Champs-Élysées, създадена през 1969 г., слушана и пята и до днес. През 1962 г., когато Жо е на 24 години, баща му Жул го кани като помощник в заснемането на своя втори успешен филм „Топкапъ“. Лесно заработените пари от филма, Жо изхарчва за автомобил.

В края на 1964 г., няколко дни преди Рождество Христово, Жо Дасен подписва договор със CBS France, което го прави първият френски изпълнител подписал договор с американска звукозаписна компания. На 26 декември 1964 г., Жо започва да записва четири песни, заедно с оркестъра на Освалдо д' Андреа. Две от песните са френски версии на американски песни, а останалите две са на Жан-Мишел Рива и Франк Тома. Работата по записите е бърза, а Жо Дасен все повече вярва в своята „щастлива звезда“. Записаният диск е тираж от 1000 екземпляра, които не се продават никак добре. Вторият записан диск е тираж от 2000 екземпляра, които влизат в радиостанциите, но успехът отново не идва.

В периода 21 – 22 октомври 1965 г., третият записан диск е сборник с най-хубавите песни. През ноември 1965 г. са издадени 4000 екземпляра, от които 1300 са сингли. Общите продажби надвишават очакваното и те достигат 25 000 екземпляра.  Знаменитият френски певец умира на 20 август преди 43 години - през 1980 г. Целият свят е покрусен от скръб. Жо Дасен си отива съвсем млад - ненавършил 42, на върха на славата си. Още от малък певецът страдал от сърце, но според биографите му причина за неговия край станали последните събития в живота му - разводът с втората му съпруга Кристин и битката за децата им.

Вижте цитати от известния певец:

Ако ти не беше…Защо тогава щях да живея?.

Синовете ми растат и не искам да пропусна нищо.

Личният ми живот не засяга никого!.

Сцената е удоволствие, което ме омагьосва.

Всеки има право, прибирайки се у дома, да затвори вратата зад себе си. И аз си запазвам това право.

Трудно е да си известен, но е много хубаво.

Опитвам се да забавлявам публиката, да я накарам да забрави за притесненията и скърбите, да я заведа в един красив свят, където царува любовта, опитвам се да вдъхна надежда за любов!

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини