Днес е Архангелова задушница, отдаваме почит към мъртвите и загиналите за свободата на България

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Днес е Архангелова задушница, това е ден за почит към мъртвите. Нарича се така, защото се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. Това е една от трите големи задушници през годината. В църквите се прави обща панихида за починалите, хората се молят за душите на мъртвите и посещават гробовете им. Носят се цветя, вино, хляб и храна, която се раздава за покой на мъртвите.

Раздава се варено жито, както и всякакво месо (то е задължително заради наближаващи Коледни пости), десерти, плодове. На Задушница не се върши домакинска работа, освен приготвяне на храна. 

На този ден се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България. Тя се нарича още Мъжка задушница. Днес в 11 часа Благоевград ще почете паметта на загиналите за свободата на България. Събитието ще се проведе пред паметника костница, който се намира на Стария гробищен парк. Военният ритуал се организира от Трето бригадно командване.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини