Вяра! 300 миряни почетоха свети Димитър в параклис от 17 век в село Ковачево

Вяра! 300 миряни почетоха свети Димитър в параклис от 17 век в село Ковачево

Вековният параклис "Свети Димитър събра днес в село Ковачево близо 300 души от община Сандански и съседни населени места. Храмовият празник се организира два дни след Димитровден, за да може да дойдат повече хора на църковната служба в почивния съботен ден. Тържествена света литургия отслужи отец Юлиян, който служи в село Катунци. Пет казана с курбан бяха раздадени на стотиците посетители, които запалиха свещи в божия дом за здраве, благоденствие и успех.

По обяд започна традиционният търг. Наддаваше се за направените от миряните погачи, питки, вино, сувенири. Някои от тях удариха цена от 150-200 лева. Всички събрани средства ще се изразходват за поддръжката на храма и за облагородяването на района около него.

„Полагаме усилия, за да запазим това свято място в добро състояние. Край параклиса има навес, пейки и маси. Периодично косим тревата, почистваме района. Преди празника пък оправихме и пътя, който стига дотук. Радваме се, че днес има толкова много хора, които са водени от своята силна вяра в бог и в свети Димитър", споделиха организаторите на храмовия празник на параклиса.

Храмът е построен още през 17-и век, възстановен е през 19-и век, а в него се пазят ценни икони от 18-и и 19-и век.

                                      Ковачево-храм-2023 (2)

                                      

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини