Български лекар въвежда нов метод за проследяване и контрол на яйчникова стимулация за инвитро лечение

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Д-р Явор Владимиров и екипът му са разработили нов метод за контрол на яйчниковата стимулация - без използване на регулярни ултразвукови прегледи и често вземане на кръв за хормонални изследвания.

Методът е подходящ за приложение при всички пациенти, при които се осъществява яйчникова стимулация с цел инвитро лечение. Разработката дава възможност на лекаря и пациента за алтернативна възможност за контрол на яйчниковата стимулация.

Необходимо е пациентите да изследват нивата на определени хормони в урината, което се осъществява с малък преносим анализатор. Изследването е лесно за изпълнение и се извършва в домашна обстановка, след което пациентката може да отиде на работа или да продължи със своите ангажименти. Методът е невероятно улеснение за работещите, които не могат да отсъстват, както и за хората, които живеят на далечно разстояние от клиниката. Стойностите на хормоналните нива в урината се изпращат всеки ден чрез специална платформа до екипа на д-р Владимиров.

Новият Метод NUMOS (Non-Ultrasound Monitoring of Ovarian Stimulation) спестява времето, което пациентката губи при честите посещения в клиниката и времето за пътуване. Намаляват се също и директните немедицински разходи, свързани с използване на автомобил, автобус, влак, хотелско настаняване и храна. Намаляват се разходите от регулярните ултразвукови и хормонални изследвания, и не на последно място се намалява стресът от честото вземане на кръв за определяне на серумните хормонални нива.

Специалистите са изчислили, че новият метод за контрол на яйчникова стимулация спестява до 2 000 лв. от преките медицински и немедицински разходи на двойките по време на инвитро процедура.

При сравняване на новия метод (NUMOS) и стандартния, с регулярни  ултразвукови прегледи и взимане на кръв за хормонални изследвания, 87 % от пациентите предпочитат използването на новия метод за мониториране на яйчниковата стимулация при инвитро лечение.  

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини