Днес почитаме паметта на света Петка

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Днес, 14 октомври, Българската православна църква почита света Петка Търновска, а в народните традиции празникът е известен още и като Петковден.

Преподобна Петка, наречена Българска, е родена в град Епиват през XI век. Води благочестив начин на живот, а след смъртта ѝ започват вярванията, че мощите ѝ притежават изцерителна сила.

Света Петка се превръща в емблема на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.

В народните обичаи Петковден се смята за началото на зимните празници. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

В Пиринския край има три големи храмови празника – в местността Рупите в църквата на пророчицата Ванга, в църквата на гърменското село Скребатно и в храма на град Мелник.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини