Съдят бизнесмен, скрил данъци за над 250 000 лева

Снимка: iStock
Снимка: iStock

С обвинителен акт Окръжна прокуратура-Благоевград предаде на съд бизнесмена С.О. за извършено престъпление в качеството му на представляващ търговско дружество. Обвиняемият бил упълномощен от съпругата си с всички права, касаещи търговската, счетоводната, банковската, данъчната и друга дейност на фирмата „Р.т. 2017“ ЕООД.

Дружеството се занимавало с шиене на ишлеме, за което получавало значителни приходи. С цел намаляване размера на действително дължащото се ДДС и корпоративен данък обвиняемият С.О. решил да се сдобие с фактури по нереални сделки за извършени от фирмата разходи.

През 2018 г. от Националната агенция по приходите била възложена ревизия по отношение на „Р.т. 2017“ ЕООД, приключила с ревизионен акт. С него не било признато приспадане на данъчен кредит по Закона за данък върху добавената стойност по доставки от конкретна фирма поради неустановено реално осъществяване на услуги по смисъла на закона.

В хода на разследване по образуваното досъдебно производство за извършено данъчно престъпление са били събрани доказателства за това, че обвиняемият потвърдил неистина в годишна данъчна декларация и в справка-декларация, в които отразил фактури по несъществуващи сделки. Посредством използване на неистински документи при водене на счетоводството и използване на документ с невярно съдържание при предоставяне на информация пред орган по приходите е бил приспаднат неследващ се данъчен кредит. По този начин е било избегнато установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 253 184,71 лева.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини